Ga naar Content

1,9 miljoen archiefstukken over slavernij digitaal te bekijken: "Een zegen voor onderzoekers"

Vanaf vandaag kan iedereen zelf speuren in het Nederlandse slavernijverleden. Online zijn sinds vrijdag 1,9 miljoen archiefstukken uit de koloniale tijd in te zien. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven.

Foto: Nationaal Archief

De website van het Nationaal Archief biedt toegang tot 1,9 miljoen documenten uit koloniale archieven die de afgelopen acht jaar zijn geconserveerd en gedigitaliseerd.

Het materiaal is afkomstig uit de archieven van de West-Indische Compagnie, het slavenhandelaarsbedrijf Middelburgse Commercie Compagnie, de Sociëteit van Berbice, de Sociëteit van Suriname en het bestuur van de Nederlandse Bezittingen ter kuste van Guinea.

''Ik hoop dat onderzoek naar het slavernijverleden hierdoor een boost krijgt''

HISTORICUS LEO BALAI

"Veel van het materiaal is niet eerder onderzocht'', zegt slavernijhistoricus en schrijver Leo Balai, die voor zijn werk veel gebruikmaakt van koloniale archiefstukken. "Zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen kun je de informatie nu vinden.''

Voorheen moest de historicus naar het Nationaal Archief in Den Haag rijden om de archiefstukken in te zien. "Nu kan ik op elk moment van de dag vanuit mijn studeerkamer archiefstukken bekijken.''

Het conserverings- en digitaliseringswerk heeft zo'n acht jaar geduurd, maar het werk is nog niet afgerond, zegt Balai. "Het grote deel van de documenten is in oud-Nederlands geschreven. Dat gaan ze nu ook vertalen''. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.