Ga naar Content

Overal gekke vliegtuigstrepen van 'dronken piloten' in de lucht

"Doen twee vliegtuigen een wedstrijdje boven Heiloo of zo", vroeg Esther zich af. Ze maakte onderstaande foto en stuurde die naar NH Nieuws. En meer mensen zagen vanmiddag opvallende vliegtuigstrepen boven Alkmaar en omgeving. Het blijkt een straaljageroefening te zijn. 

Kim Waagmeester maakte deze foto in Heiloo - Foto:

Vorig jaar zorgden de cirkelachtige waterdampsporen ook al eens voor opschudding in de provincie. Op sociale media vroeg men zich af of de piloten dronken waren. 

Het bleek toen te gaan om een oefening van de  luchtmacht. De zwierige condenssporen werden veroorzaakt door een tankvliegtuig en F-16's. "De piloten waren zeker niet dronken", zei een woordvoerder van de luchtmacht toen. "Bij het tanken in de lucht, maken ze bepaalde manoeuvres."

Lees hier meer

Ook nu gaat het om een oefening met straaljagers. "Een grote oefening die de afgelopen twee weken boven de Noordzee bij Terschelling is gehouden, maar door de straffe noordenwind waaiden vandaag de condensstrepen naar het zuiden", verklaart Jayme Tol van Vliegbasis Leeuwarden het fenomeen tegen NH Nieuws. 

Tekst gaat door onder de foto

Ook boven Schoorl waren vanmiddag vreemde strepen te zien - Foto: NH Nieuws

Overigens was het vandaag al de laatste dag van de oefening 'Deviant Dragon', waarbij Nederlandse, Duitse, Deense en Amerikaanse straaljagers een luchtaanval en verdediging hebben geoefend met in totaal 22 tegen 12 straaljagers. Geen wedstrijdje dus of dronken piloten. "Normaal is daar vanaf de grond niets van te merken", zegt Tol.   

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]