Ga naar Content

Hightech en wilgentakken beschermen straks de bodem van zeesluis IJmuiden

IJmuiden mag vanaf begin volgend jaar pronken met de grootste zeesluis ter wereld. Sinds de fietsroute over het immense bouwterrein na drie jaar weer weer open is, kunnen de mensen met eigen ogen zien wat hier allemaal veranderd is. Er wordt nu vooral hard gewerkt aan bodembescherming van de sluis, waarbij vakmanschap en hightech bij elkaar komen. 

Een detail in de metamorfose is het verdwijnen van het motorcrossterrein op het zanddepot van Rijkswaterstaat. Die strook grond aan de noordkant van het complex wordt nu gebruikt voor het monteren van de bodembescherming van de sluis. Er worden enorme matten gevlochten die vervolgens bij de sluis worden afgezonken.   

"De bodembescherming wordt geplaatst om te voorkomen dat de bodem wegspoelt door het scheepsverkeer en het daardoor veel te diep wordt. Dan komen de constructies in en gevaar. Dit zinkstuk, met stenen daar boven op, voorkomt dit", zegt Wessel Mak van aannemer OpenIJ. 

Wilgentakken

Het opvallende is dat bij de montage van de zinkstukken gebruik wordt gemaakt van wilgentakken die ter plaatste aan elkaar worden geknoopt. "De bundels zijn bedoeld om een stijve constructie te krijgen en de zinkstukken op de bodem te krijgen", vertelt Mak. "Daarna zijn de wilgentakken niet meer zo belangrijk en mogen ze dus uit elkaar vallen. Maar je zal er versteld van staan hoe lang ze goed blijven. Ondanks het zoute water gaan ze decennialang mee."

Het gebruik van wilgentakken bij een hightec-project als de nieuwe zeessluis, komt op de buitenstaander vreemd over, maar niet bij Mak:  "Het is een beproefd recept. De combinatie van authentiek vakmanschap en nieuwe technieken, maakt deze klus heel bijzonder."

De derde week van mei ligt de hele bodembescherming er in. Begin volgend jaar is de sluis klaar. 

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]