Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Jongeren grijpen ramadan aan om samen te koken voor eenzamen en armen

22 april 2021, 14.07 uur · Aangepast 22 april 2021, 14.17 uur · Door Carlijn Kolk

De ramadan is een maand van vasten, maar ook van geven. Dat hoef je Hilversummer Mohammed Akchich niet uit te leggen. Samen met een groep jongeren kookt hij deze weken voor eenzame en arme mensen. "Zodat ze met iemand kunnen praten en toch een maaltijd voorgeschoteld krijgen. Dat brengt hen hopelijk vreugde en blijheid", vertelt hij. 

Jongeren helpen tijdens ramadan - NH Nieuws

De hulp is zeker nodig. Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in Nederland één miljoen mensen in armoede leven. Van alle arme volwassenen in 2016 was bijna de helft van buitenlandse afkomst. 

Samen koken

Een keer in de week komen de jongeren samen in het buurtcentrum van Kerkelanden om te koken. Zakaria is een van de jongeren die meehelpt en hij geeft aan dat hij dingen zoekt om te doen, want anders zit hij alleen maar thuis nu grote samenkomsten er niet inzitten door corona. Bobbie vult aan: "In de ramadan wordt ons aangeraden om wat extra te doen en je in te zetten voor liefdadigheid en saamhorigheid."

Tekst gaat door onder de video.

Jongeren zetten zich tijdens ramadan in voor eenzamen en armen - NH Nieuws

Deze ramadan ziet er door het coronavirus anders uit dan normaal. "Sommige mensen hebben niet veel. En vooral deze maand zie je dat mensen die aan de ramadan doen veel filmpjes en foto's maken van de tafel met eten. Dat is eigenlijk niet goed, want de mensen die niets hebben willen dat dan ook. En dat is zielig voor de mensen", zegt Zakaria. Hij is blij dat hij hiermee een steentje kan bijdragen.

Win-win

Volgens Mohammed is het een win-winsituatie. "De jongeren leren koken en de mensen die het nodig hebben krijgen eten. Moslim of niet, maakt niet uit."

Ze koken nu voor zo'n twintig mensen en de jongens brengen het zelf in de buurt rond. De initiatiefnemer probeert zo de buurt dichter bij elkaar te brengen. "En elkaar blij maken en laten zien dat je aan elkaar denkt. Hier gaan we mee door na de ramadan", zo sluit hij af. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]