Ga naar Content

Zonneparken en windmolens: in 2030 staan ze op deze plekken

Waar worden de komende jaren zonneparken en windmolens gebouwd? Die vraag is een stuk concreter geworden. De 'Regionale Energiestrategieën', ofwel de RES, zijn gisteren gepresenteerd. Hierin staan de gebieden waar mogelijk de zonne- en windparken komen. Odile Rasch, programmamanager bij de RES vertelt dat het een kwestie van jaren is voordat ze er dan ook echt zijn, maar ze ziet het zonnig in. "In 2030 hebben we alles staan."

Foto: Adobe Stock

Vandaag zijn voor Noord-Holland-Noord en Noord-Holland-Zuid de 'RES 1.0' gepubliceerd. In 2030 moet er in Noord-Holland 6,3 TWh (terawattuur) aan duurzame energie worden opgewekt en voor Nederland gaat het in totaal om 35 TWh. Nu wekken we voor Noord-Holland al 2,1 TWh duurzame energie op. Om het wat behapbaarder te maken, met 1 TWh kun je ongeveer 400.000 woningen van duurzame energie voorzien. 

In de hele provincie zijn er plannen voor in totaal 78 zoekgebieden voor plekken waar zonnepanelen worden geplaatst of windturbines terechtkomen. Voor NH-Zuid gaat het om 32 zoekgebieden, voor NH-Noord om 46. Volgens Rasch is een zoekgebied nog geen vaststaand feit. "Je moet deze zien als een vlek, dus geen stip op de kaart, zoals bij een projectlocatie. Het zijn ruim genomen gebieden waarbinnen nog gezocht wordt voor de juiste plaats voor een zonneweide of een windturbine."

Klimaatakkoord

De Regionale Energiestrategie (RES) volgt op het klimaatakkoord van juni 2019. Daarin is afgesproken dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot naar de helft moet terugbrengen ten opzichte van de uitstoot in 1990.  Daarnaast is afgesproken dat in 2030 70 procent van onze energie duurzaam moet worden opgewekt, door middel van wind- en zonne-energie.

Voor de RES is Nederland opgedeeld in 30 restregio's, waarin Noord-Holland is opgesplitst in twee energieregio's: Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. Hier kijken ze naar hoe en waar de wind- en zonne-energie in deze regio's het beste kan worden opgewekt. Ook kijken die energieregio's hoe huizen en gebouwen van het aardgas af kunnen. 

En dat gaat de goede kant op, althans op papier. Volgens de programmamanager wordt met de RES het klimaatdoel ruimschoots behaald. "Het conceptbod van de 30 restregio's telde al ver op boven de 35 TWh. Op papier is het doel al behaald en daar is al rekening gehouden met de onzekerheid."

Protest tegen zoekgebieden

Dat er een strategie is, er plannen zijn en er een tijdlijn gemaakt is, betekent niet dat er geen ruimte meer is voor de bewoners van de regio's om hun zegje te doen. "Als mensen het idee hebben van oh jeetje, het is nu besloten, dat is dus niet zo. De omwonenden hebben een stem." En die lieten zij ook gelden de afgelopen maanden, wat tot felle discussie leidde. Onder andere over de locaties van windmolens in Amsterdam of bijvoorbeeld over het zoekgebied van een zonnepark in Bergen.  

Sommige mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over het geluid en anderen hebben meer problemen met de slagschaduw die windmolens kunnen veroorzaken. Volgens Rasch vinden mensen het vooral lastig dat hun leefomgeving verandert. "Mensen hechten erg aan wat ze hebben en verandering is moeilijk. Dat zijn gesprekken die je moet voeren."

Lees ook

Bewoners kunnen hun voorkeuren uitspreken. "Bijvoorbeeld langs infrastructuur, want daar heb je al storing van het landschap. Of op bedrijventerreinen, sloten en vaart. En meer dan de helft moet ook op het dak." Dat is nog niet zo makkelijk vertelt Rasch. Hier gaat het niet om bezwaren, maar om technische uitdagingen. "Daken moeten verstevigd worden en dat is kostbaar. Dus we hopen ook op innovatie, zoals lichte zonnepanelen of folie. Maar daar kunnen we nu niet mee rekenen."

Maar ook bedrijven kunnen bezwaar hebben. Bijvoorbeeld als er een windturbine geplaatst wordt, waardoor ze niet meer kunnen uitbreiden. "Het zijn ingewikkelde processen en daar is expertise en ervaring voor nodig. En de gemeenten weten nog niet alles. Daarom werken we samen met de boeren, natuurorganisaties en met bedrijven." 

Door sommige bezwaren zijn de plannen aangepast. Zo ging in 't Gooi een streep door de zoekgebieden voor windenergie. Ook Amsterdam paste de zoekgebieden aan vanwege protesten van bewoners. 

Afstandsregel op de schop

Afgelopen maand klonk er meer kritiek, toen bleek dat de provincie Noord-Holland de afstandsregel voor windmolens wil loslaten. In plaats van op minimaal 600 meter betekent dit dat windturbines al op 350 meter van woningen neergezet kunnen worden.

Onder andere zes artsen uit Amsterdam en JA21-Statenlid Daniël van den Berg uitten hun zorgen over de gezondheidsrisico's van de windmolens. De kans op depressies en hart- en vaatziekten zou door de plaatsing van windturbines groter kunnen worden. Als het aan de partij JA21 ligt, dan worden windmolens zoveel mogelijk op zee gebouwd. Vanaf 2022 zou de afstandsregel, tenminste als het aan de provincie ligt, op de schop gaan. 

Eerste versie

Ondertussen gaat de RES verder met de plannen voor de bouw van de zonne- en windparken. De eerste versie is klaar en in 2023 volgt de tweede, vertelt Rasch. "Dan zijn we weer een stap verder in de zoekgebieden. Sommige zoekgebieden zijn dan aangepast en sommige zijn als projectlocatie aangewezen." In 2025 moeten alle vergunningen zijn afgegeven, vertelt de programmamanager. "Dan duurt het nog lang voordat alles gerealiseerd wordt en voor 2030 heb je alles draaien."

Wil je weten of jij zelf ook naast een zoekgebied woont, dan kun je dat hier zien. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.