Ga naar Content

Meer speelruimte voor winkeliers: 'Meer geld en minder risico's'

Retail-deskundige Fred Rutgers noemt de nieuwe situatie voor winkeliers een 'hosanna' situatie, vergeleken met waar ze vandaan komen. Het is een stapje in de goede richting. Ze verliezen minder geld en lopen minder risico op een boete als er klanten binnenkomen zonder afspraak, legt hij uit. Maar er is wel één 'maar': "Het is nog niet voldoende om de winkels winst te laten maken."

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten gisteravond tijdens de persconferentie bekend dat een aantal coronaregels worden versoepeld. De verlichting van de regels komt er ondanks de waarschuwing van het RIVM dat het aantal besmettingen sinds het begin van het jaar vrijwel constant toeneemt.

De winkels behoren tot de categorie die te maken krijgt met versoepelingen. Zo mogen winkels open zonder dat er vooraf een afspraak moet worden gemaakt. En de sluitingstijd gaat voor niet-essentiële winkels naar 20.00 uur.

Positief over versoepeling

"Beter iets dan niets", zegt Rutgers. Hij vindt dat de versoepeling van de maatregelen vooral positieve effecten hebben. De werkzaamheden worden praktisch beter uitvoerbaar én de winkeliers verdienen meer geld en lopen minder risico's. 

Rutgers heeft veel winkeliers gesproken de laatste tijd die stapelgek werden van klanten die de winkel binnenkwamen zonder afspraak. "Zij belandden dan gelijk in een welles-nietes discussie. En daar zijn ze nu van verlost."

(Nog) niet voldoende voor winst

Tegelijkertijd is het beter voor de portemonnee van de winkeliers. Want, ondanks dat ze beperkt open mogen, konden ze in de situatie hiervoor nog minder klanten binnenlaten. "Maar moest de winkelier wel relatief duur personeel neerzetten om de winkel open te houden."

De versoepelingen stemmen Rutgers dus positief, al plaatst hij wel één kanttekening. Het beperkt opengaan, levert de winkels nog geen winst op. Daarvoor moeten de openingstijden nog breder worden.

Maar, benadrukt hij, uiteindelijk is het een stapje de goede kant uit. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.