Ga naar Content

"Liever tachtig procent gevaccineerd en honderd procent weer open"

Een balanceer-act en niet zonder risico: zo noemde Rutte de aankomende versoepelingen tijdens de persconferentie vanavond. Horeca-ondernemers mogen woensdag 28 april, een dag na Koningsdag, de terrassen 's middags eindelijk weer even opengooien. Een meevaller of pleister op een kogelwond voor deze horecatijgers uit de regio? 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Vanaf woensdag 28 april mogen de buitenterrassen weer open van 12 uur tot 18 uur. Vooraf moet (ter plekke) worden gereserveerd en moeten bezoekers zich registreren. Op het terras mogen niet meer dan vijftig mensen plaatsnemen, met maximaal twee personen aan een tafeltje, behalve als ze uit één huishouden bestaan. 

"Waardeloos", reageert Bert Duijneveld van café Het Waertje in Heerhugowaard. "Je hebt een terras zo groot als Duitsland nodig om hiervan te profiteren. Ik kan moeilijk het hele Raadhuisplein volzetten met stoeltjes."

Van de kroeg naar de super

Duijneveld moet het doen met een klein terras en denkt erover alleen in de weekenden open te gaan."We kunnen op ons terras maximaal 25 mensen kwijt, die doordeweeks pas na vier uur een biertje komen drinken en om zes uur alweer weg moeten. Dan gaan ze door naar de supermarkt, scoren een kratje en drinken door bij iemand thuis." 

Vanmiddag spraken verschillende ondernemers tijdens een sessie met burgemeester Blase. Ook hij gaf volgens Duijneveld eerlijk toe dat dit voor de kleine ondernemer niet valt te handhaven. "Waar moeten de mensen plassen? Wat als het gaat regenen? Vragen waar ook de burgemeester geen antwoord op had. Gelukkig denkt de gemeente mee, er wordt gekeken naar een mogelijke verruiming van ons terras."

Burgemeester Roemer maakt zich zorgen om de versoepelingen - Foto: NH Nieuws / Priscilla Overbeek

De kroegbaas gelooft niet meer in het grillige beleid van het duo Rutte en De Jonge.

Vorig jaar heeft hij noodgedwongen duizenden euro's aan voorraad door de gootsteen moeten spoelen. "De ic-opnames zijn nog nooit zo hoog geweest dit jaar, dus lekker makkelijk om dit nu te gillen, maar wie zegt dat we over twee weken niet weer volledig op slot gaan? Ik ga niet weer al mijn bier en frisdrank wegflikkeren."

Verschillende Heerhugowaardse ondernemers hebben tijdens de sessie met de burgemeester dan ook aangegeven liever niet open te willen. "We zijn allemaal failliet en zitten in een spagaat waar we niet uitkomen. Liever tachtig procent gevaccineerd en honderd procent open in plaats van twintig procent om kunnen zetten."

'Trappelende kalfjes'

Ook burgemeester Roemer voorziet de nodige uitdagingen in het handhaven na de versoepelingen. "Wij mensen zijn net als kalfjes, die bij het beginnen van de lente staan te trappelen aan het hek. Als het hek eenmaal opengaat, zijn ze moeilijk te houden. Mensen moeten zich echt aan de basisregels blijven houden."

Ted van de Pebbel maakt zich met zijn team op voor een nieuw seizoen - Foto: NH Nieuws

Bij het team van Stadsstrand De Kade in Alkmaar heerst er - met dank aan de grote zandbak - alleen maar vreugde. Ted van de Pebbel laat weten dat het terras - zoals gepland - pas opent op 1 mei. "We zijn erg blij met het nieuws en hebben er zin in! Maar we gaan eerst even een borreltje doen met het team. Een momentje met elkaar is belangrijk om alle koppen weer in dezelfde richting te krijgen."

Zandbakpret

Aan de gestelde voorwaarden kleven voor het stadsstrandje weinig nadelen. "We zijn al weken bezig met de opbouw en hebben gelukkig een ruim terras, dus de anderhalvemeterregel is hier gemakkelijk na te leven."

Ook bij restaurant Trefpunt in Schoorl slaken eigenaren Saskia en Erno van Donselaar een zucht van verlichting, ondanks dat het terras pas om 12 uur open mag. "Ons restaurant is populair onder wandelaars en fietsers, dus we moeten het vooral hebben van de ochtenden. Toch moeten we ergens beginnen, dus we zijn blij met iedere versoepeling."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]