Ga naar Content

Druk op Den Haag voor beter loon en veiliger werk Schipholpersoneel

Medewerkers van Schiphol hebben actie gevoerd op het Plein in Den Haag om de nieuwe Tweede Kamer op te roepen de arbeidsvoorwaarden snel te verbeteren. Het personeel klaagt over onveilig werk, geen uitzicht op vaste contracten, vermoeiende roosters en een slecht loon. Ze willen dat de Kamer Schiphol tot de orde roept, anders volgen er stakingen.

Schipholpersoneel kwam actievoeren bij de Tweede Kamer - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

In maart legde het personeel al een keer het werk tien minuten neer om aandacht te vragen voor hun eisen. Hun vakbond FNV is nog in gesprek met de directie van Schiphol over betere arbeidsomstandigheden, maar zet ook druk op de Tweede Kamer om zich hard te maken voor de medewerkers. Op het Plein voor het Tweede Kamergebouw hoorden Kiki Hagen (D66), Habtamu de Hoop (PvdA) en Mahir Alkaya (SP) de zorgen van het personeel aan.

Gechanteerd

"We zijn het beu", zegt Schipholbeveiliger Chris van Halderen. "We zijn een soort tweederangs werknemer. Daar zijn we echt klaar mee. We voelen ons niet gesteund door Den Haag, terwijl zij grootaandeelhouder van luchthaven Schiphol zijn." Volgens Van Halderen kan het personeel vanwege de angstcultuur met klachten niet bij hun werkgevers terecht: "Dan worden wij gechanteerd. Dan kun je de vrije dagen die je aanvraagt vergeten."

Artikel gaat verder onder de video.

Nieuwe Kamerleden moeten aan de slag met de arbeidsomstandigheden op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

FNV Schiphol-campagneleider Joost van Doesburg is bang dat als de arbeidsomstandigheden niet worden aangepakt, de situatie op Schiphol zal verslechteren. De bond voorspelt een prijzenoorlog op de luchthaven: "Bedrijven als Ryanair en Wizz Air gaan na de crisis snel marktaandeel proberen te pakken."

Torenhoge werkdruk

"De beveiligings-, schoonmaak- en afhandelingsbedrijven op Schiphol zullen het dan weer druk krijgen. Maar er zijn het laatste jaar zoveel ervaren mensen de laan uit gestuurd, dat de werkdruk voor de overgebleven medewerkers torenhoog dreigt te worden", aldus Van Doesburg.

Door de hoge werkdruk zal de vliegveiligheid ook in het geding komen, vreest FNV. Als het aantal vluchten deze zomer weer toeneemt, is er te weinig personeel om de vluchten veilig te kunnen afhandelen. "Dan moeten we drastische maatregelen nemen", waarschuwt bagagemedewerker Christian Julien. "Dat betekent dat we desnoods Schiphol op slot moeten leggen."

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]