Ga naar Content

Gemeenten gaan samen strijd aan met jarenlange overlast van woekerende waterplant

De Noord-Hollandse gemeenten rondom het IJmeer en het Markermeer gaan de komende jaren samen het gevecht aan tegen fonteinkruid en andere woekerende waterplanten. De planten op de bodem van het water zijn een grote bron van overlast voor waterrecreatie. 

Foto: NH Nieuws

De woekerende waterplanten zorgen al jaren voor problemen. Vooral bootjes hebben er veel last van, omdat schroeven zich vastdraaien in de lange slierten van de planten. Het probleem wordt de laatste jaren ook groter: er moet steeds vaker gemaaid worden om de planten weg te krijgen. 

Het maaien van de planten gebeurt volop, maar wordt nu vooral gedaan door de gemeenten afzonderlijk. Dat zorgt ervoor dat de waterplanten op bepaalde plekken wel goed worden bestreden, maar doordat dat nog los van elkaar wordt gedaan is de aanpak niet overal even effectief. 

Samenwerkingsverband

Om het waterplantenprobleem daadkrachtiger aan te pakken, gaan de gemeenten rondom het IJmeer en het Markermeer - Amsterdam, Almere, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Gooise Meren, Hoorn, Koggenland, Stede Broec en Waterland - nu samenwerken. Hoorn neemt een voortrekkersrol en gaat het maaien van de waterplanten op het hele water coördineren. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.