Ga naar Content

Stichting Joods Monument Zandvoort stelt onthulling nieuw monument uit tot na 4 mei

In Zandvoort wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw en waardiger monument voor de omgekomen joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoop was dat het monument op 4 mei onthuld zou worden, maar dat gaat toch niet lukken. 

Foto: stichting Joods Monument Zandvoort

Folkert Bloeme van Stichting Joods Monument Zandvoort laat weten dat het nog te onzeker is of het monument aan de Dr J.G. Mezgerstraat op 4 mei gereed is. Een onderdeel bleek niet helemaal in orde te zijn en moet worden vervangen. Het wachten is wanneer dat deel vanuit Hongarije naar Zandvoort vervoerd wordt.

Mocht het monument toch wél klaar zijn op 4 mei, dan lukt het de stichting alsnog niet om alles organisatorisch voor elkaar te krijgen. Bloeme wil namelijk graag alle betrokkenen bij de onthulling uitnodigen, maar dat is nu volgens de richtlijnen van het RIVM nog niet mogelijk. "Misschien zijn er tegen die tijd wel wat meer versoepelingen, maar dan redden we het organisatorisch niet meer."

Waardiger monument

De stichting zet zich al jaren in om in Zandvoort een waardig monument te krijgen, in plaats van het Joods monument dat er stond. Dat was te klein en deed geen recht aan het leed wat de joodse inwoners van Zandvoort hebben moeten doorstaan. Met hulp van onder meer de gemeente komt er nu een veel groter namenmonument, op de plek waar eerst de synagoge stond in het dorp. Die werd in de nacht van 4 op 5 augustus in 1940 door de Duitsers opgeblazen.

Het voormalig Joods Monument in Zandvoort - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Het voormalig en veel kleinere monument staat nu op de begraafplaats in Zandvoort. Volgens Bloeme zal de herdenking op 4 mei waarschijnlijk daar plaatsvinden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er op dit moment even wordt gewacht op duidelijkheid over de komende versoepelingen. Daarna wordt besloten hoe de omgekomen joodse Zandvoorters dit jaar worden herdacht. Wanneer het nieuwe monument wordt onthuld, is nog niet bekend. 

NH Nieuws sprak Folkert Bloeme onlangs over de bouw van het nieuwe Joods monument in Zandvoort

Groter en waardiger Joods monument in Zandvoort - NH Nieuws / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook