De provincie gaat samen met juristen onderzoeken of er meer ingegrepen kan worden bij Tata Steel. Dat zegde gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) vandaag toe in een commissievergadering.
Statenlid Ines Kostić, van Partij voor de Dieren, diende een verzoek in voor het onderzoek. Ze vindt het goed dat de provincie het Rijk om actie vraagt, omdat ze denkt dat het anders nog jaren kan duren voordat er wordt ingegrepen.
Ze is om meerdere redenen blij dat het onderzoek er komt. "Eén reden, de belangrijkste reden, is de gezondheid van de IJmonders. Burgers vechten hier al decennialang tegen, en zij zijn steeds degenen die overheden wakker schudden. Bewoners van dit gebied lopen gevaar, er gaan mensenlevens verloren".
Daarnaast laat het onderzoek zien dat de provincie het probleem graag wil oplossen en de mensen wil helpen, zegt het Statenlid.
Voorzorgsbeginsel
De juristen gaan nu kijken of de provincie het zogenoemde voorzorgsbeginsel kan gebruiken om meer in te grijpen bij Tata Steel. Het voorzorgsbeginsel werkt zo: als een ingreep of een beleidsmaatregel ernstige of onomkeerbare schade kan veroorzaken aan de samenleving of het milieu, hoeft dat niet per se bewezen te zijn. Ook zonder wetenschappelijk bewijs (of wetenschappelijke consensus) kan de provincie maatregelen nemen.
Handelen volgens het voorzorgsbeginsel deed de provincie al eerder, bij de geitenstop eind 2018. Daarmee werd bepaald dat er geen nieuwe geitenboerderijen mochten komen en dat de bestaande boerderijen niet mochten uitbreiden. Daartoe werd besloten omdat omwonenden een grotere kans zouden hebben op een longontsteking. Die geitenstop geldt nog steeds. Zolang er onduidelijkheid bestaat over de precieze oorzaken van gezondheidseffecten rondom twee kilometer van geitenhouderijen, mogen er geen nieuwe bij komen.
IJmonders 'significant vaker' ziek
Bij Tata Steel wil de provincie dus ook onderzoeken of ze uit voorzorg kan handelen. Er ligt namelijk een stapel onderzoeken naar Tata Steel, die doen vermoeden dat het bedrijf ernstige schade toebrengt aan de gezondheid. Zo bleek laatst al dat mensen die rondom Tata Steel wonen, 'significant vaker' ziek zijn. IJmonders hebben vaker last van acute klachten als hoesten, benauwdheid of prikkelende ogen. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor dan in vergelijkbare gebieden.
Mocht er uit het onderzoek komen dat het de provincie inderdaad uit voorzorg kan (en mag) handelen, zou dat snel moeten gaan. "Dat is ook één van de redenen waarom ik dit verzoek deed", zegt Kostić. "Dit gaat letterlijk om levens. Dus ik hoop dat het geen amtbenaar is die denkt 'dit is te moeilijk', en het dan afwijst."
"Gifcocktail in de IJmond kost levens"
Voor de zomer komt er ook een update over de doorlichting van milieuvergunningen, beloofde gedeputeerde Olthof. Bij die doorlichting wordt gekeken of de vergunningen aangescherpt kunnen worden. Dat had volgens het Uitvoeringsprogramma Tata Steel 2020 – 2050 in het eerste kwartaal al afgerond moeten zijn.
In het huidige provinciale plan voor Tata Steel, moeten burgers "nog drie decennia wachten tot er fundamentele veranderingen zichtbaar zijn”, zegt Statenlid Kostić. Op dit moment ligt er namelijk een plan voor Tata Steel tot 2050. "Alsof we daarop kunnen wachten", zegt ze. Een beetje gas op het pedaal misstaat volgens haar dus niet.
"Gezondheid moet op één staan", vindt het Statenlid. "De last die op de schouders van de burgers is gelegd is ondragelijk. Het blijft onvoorstelbaar dat overheden het zover hebben laten komen. De gifcocktail in de IJmond kost levens. Toon lef, neem snel maximale actie en informeer tijdig, is de terechte oproep van de bewoners."
Meer nieuws uit de IJmond?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]