Ga naar Content

Geduld in groenteteelt: vrieskou vertraagt eerste bloemkolenoogst bijna twee weken

Groenteteler Meindert Jan Botman uit Oostwoud wierp in de afgelopen weken om de twee dagen een blik op zijn 80.000 winterbloemkolen. Door de kou zat er maar weinig groei in de planten, maar vandaag zijn ze klaar om van het land gehaald te worden. En daarmee belanden de eerste Hollandse bloemkolen in de schappen. "Er wordt toch rekening gehouden met Hollandse kool en als die later is, dan kan dat gevolgen hebben voor de aantallen in de supermarkt."

Foto: NH Nieuws

Meindert Jan Botman is eigenlijk gespecialiseerd in broccoli, maar winterbloemkool is iets dat hij - net als verschillende andere telers - erbij produceert. Het is een risicoproduct: van augustus tot maart zit het in de grond. "En in die zes maanden kan er een hoop gebeuren", vertelt Botman. "Met water in de herfst, met wilde dieren die de planten opeten en daarna de vorst."

Dat laatste is de afgelopen jaren nauwelijks een probleem geweest. Maar met de vorstperiode in februari en de nachtvorst van begin april moesten de telers plots in actie komen.

Beschermen tegen wind

"Winterbloemkool kan in principe tegen een klein beetje vorst, maar niet te veel en niet te lang", vertelt Botman tijdens het oogsten. "Nu was het een aantal dagen echt koud. En dan is het eigenlijk de grens: kan de plant er tegen of niet? Dus ik heb ze wel bedekt met een doek om ze te beschermen tegen de koude wind. En dat is goed gelukt, want ik snijd nu wel heel mooie bloemkool."

Lees verder onder de reportage:

De eerste winterbloemkolen worden van het land gehaald. - NH Nieuws

Botman verloor zo'n tien procent van zijn oogst vanwege de kou. Groentehandelaar Timo Snel van Brassica Trade in Dirkshorn vertelt dat ook bij andere telers niet veel oogst verloren is gegaan. "Het is niet heel erg spannend", vindt Snel. "Door de kou in het voorjaar heeft alleen een de van de eerste soorten  het niet overleefd."

Met de oogst van de winterbloemkool start ook het seizoen van de Hollandse kool voor de consument. Op dit moment liggen er in de supermarkten vooral Spaanse en Franse bloemkolen.

Bloemkool in het schap

"Voor de supermarkten was het de laatste weken wel spannend of er voldoende producten in de schappen kwamen, ook uit het buitenland", vertelt teler Meindert Jan Botman. Hij heeft een oogstschema en de supermarkt verwacht straks wekelijks bloemkolen. Als die er niet zijn kan dat voor een leeg schap zorgen, maar zo ver was het gelukkig nog niet. 

Wat de teler vangt voor zijn product is nog afwachten. "Als we te veel produceren in een korte tijd, dan wordt het goedkoper. Op dit moment is de prijs goed, want er is nog heel weinig", vertelt Botman. "Ik ben hier ook erg blij dat we begonnen zijn. Maar we gaan het meemaken, wat mijn verdiensten worden."

Foto: NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]