Ga naar Content

Groep ondernemers en De Bazaar staan tegenover elkaar: "We willen in gesprek"

Het is al weken onrustig tussen een groep ondernemers en De Bazaar in Beverwijk. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De winkeliers vinden dat er niet naar hun bezwaren geluisterd wordt, terwijl De Bazaar ervan overtuigd is dat er genoeg voor hen wordt gedaan. 

Winkelgebied De Bazaar in Beverwijk - Foto: NH Nieuws

Een demonstratie van een ontevreden groep ondernemers zorgde gisteren opnieuw voor onrust bij de Beverwijkse Bazaar. "We proberen al lange tijd in contact te treden met De Bazaar", vertelt één van de demonstranten en ondernemer Osama Shah. "In algemene zin vinden wij het belangrijk dat we een samenwerking hebben, maar tot nu toe is er niet echt een verbond gecreëerd. We willen in gesprek om te kijken waar aan de ene kant kansen liggen en om aan de andere kant problemen op te lossen. Die zijn er niet." 

De Bazaar is sinds enkele weken weer volledig geopend, maar er gelden wel verschillende regels voor de ondernemers. Er zijn zaken met levensmiddelen, maar ook is er een groot aantal niet-essentiële winkels en kramen. Die laatste groep mag klanten alleen laten winkelen op afspraak. Dat gebeurt volgens de ondernemers te weinig, waardoor een rendabele omzet maken onmogelijk is. Van de demonstranten is ook een aanzienlijk deel ondernemer in de categorie 'niet-essentiële producten'. 

Huurverlaging 

De actievoerende ondernemers vinden die situatie onhoudbaar en ze zijn boos op het bestuur van De Bazaar. Volgens hen is er huurverlaging beloofd, maar is deze verrekening niet volledig nagekomen. "De mensen die verswaren verkopen betalen wat meer en er wordt dus naar individuele situaties gekeken", aldus Mariska Roos, woordvoerder van De Bazaar. "Er zitten verschillen in wat we rekenen, maar vooropgesteld vinden we dat we ontzettend coulant zijn. Wij geven sommigen in maart bijna 90% huurkorting. Dus hoeveel korting moeten we nog geven? Dit kost ons verschrikkelijk veel geld, we kunnen niet meer doen. We moeten zelf ook een gezond bedrijf blijven. Daarom kijken we nu wat voor de ondernemers kunnen betekenen in april, onzeker is nog of dat weer een gemiddelde van 12% zal zijn."

Hieronder is een video van de groep demonstranten te zien die zich zondag bij De Bazaar hadden verzameld.

Tekst loopt door onder de video.

Groep ondernemers en De Bazaar staan tegenover elkaar: "We willen in gesprek" - NH Nieuws

Er is begrip bij Roos voor de situatie waarin ondernemers zich bevinden. "Wij snappen dat het voor een winkelier die telefoonhoesjes verkoopt lastiger is dan voor de ander en proberen iedereen bij te staan", legt ze uit. "Wij willen altijd de dialoog aangaan en vinden de manier waarop we handelen meer dan redelijk. " 

Vervolgstappen 

De dialoog is juist wat ontbreekt, zo luidt de boodschap van de demonstrerende ondernemers. "Deze demonstratie was onze derde poging en weer zijn we niet te woord gestaan", blikt kledingverkoper Osama Shah terug. "We willen De Bazaar zover krijgen dat ze wél met ons in gesprek gaan en bekijken nu vervolgstappen."

Dat vindt De Bazaar onterecht gezien de, naar eigen zeggen, extreem coulante houding naar de winkeliers. "Maar ze hebben alle recht om voor hun mening uit te komen en ook te staken", aldus Mariska Roos. "Ze mogen ook naar de rechter als ze vinden dat hen onrecht wordt aangedaan. Wij vinden dat we genoeg doen. Om nog maar eens aan te geven, we hebben alle maanden dat we dicht moesten zijn geen huur gerekend."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]