Noord-Holland

NL
V

De Peiling: testevenementen moeten stoppen

19 april 2021, 11.39 uur · Door Natasja Floor

Het Fieldlab-evenement 538 Oranjedag is aankomende zaterdag in het hartje van Breda. De onrust en kritiek rondom het testevenement nemen toe. Hoe verantwoord is het om met 10.000 man te gaan feesten? Zie jij de toegevoegde waarde van het testevenement in? Of kunnen we al het geld en middelen beter investeren in vaccineren, zodat de samenleving weer snel open kan? Hoe moreel is het om pal tegenover het Amphia Ziekenhuis feest te vieren? En hoe zit het met alle horeca-ondernemers die niet worden betrokken bij het evenement?

NH Nieuws

Burgemeester Paul Depla van Breda zal vanavond  in een extra raadsvergadering tekst en uitleg moeten geven over het toelaten van het 538-testevenement op het Chasséveld. De SP roept het college op om het feest af te blazen. Het College wijst op haar beurt naar het Kabinet voor een beslissing meldt Hart van Nederland.

Petitie

Chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis zette de petitie 'Met 538 de zorg geminacht' op in een poging het feest af te blazen. De petitie is inmiddels meer dan 336.000 keer ondertekend. "Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", valt er te lezen op de pagina van de petitie.

Ook een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen deed gisteren een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de 'testmaatschappij.' Hun kritiek richt zich op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie, zo valt te lezen in Het Parool.

Onverantwoord

Kritiek komt ook uit de hoek van statistici, volgens Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt een onverantwoord gezondheidsrisico genomen door zo veel mensen toe te laten op het 538-evenement zegt hij tegen BNR: "Een statisticus kan heel goed beoordelen hoeveel proefpersonen je eigenlijk nodig hebt om een bepaalde onderzoeksvraag te doen. Als je steekproef veel groter is dan nodig, en dat is hij in dit geval, heb je veel hogere risico's. Nu zijn er 10.000 mensen die een gezondheidsrisico vormen, terwijl je zo'n concert of festival ook met duizend personen had kunnen doen."

Horeca

Bredase horecaondernemers reageren boos op het testevenement, waarbij de horeca gesloten blijft. Johan de Vos, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en uitbater van Boerke Verschuuren zegt waar het op staat tegen Omroep Brabant: "Die hele routekaart is een kutverhaal. Het risico in de buitenlucht is nihil, je plempt in Nederland een paar testevenementen neer waar duizenden mensen op afkomen en houdt de horeca dicht vanwege vervoersbewegingen. Ik weet niet in welke wereld je dan leeft, maar dan moet je niet gek staan te kijken als de horeca écht eens op een harde manier zegt: 'Hé, fuck you!'"

Animo

De animo voor 538 Oranjedag is enorm, meer dan een miljoen mensen probeerden een van 10.000 beschikbare kaarten te bemachtigen. De radiozender betreurt het dat er nu commotie is ontstaan over het testevenement schrijft Nu.nl: "We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat." De woordvoerder wijst erop dat de Oranjedag wordt georganiseerd in het kader van de Fieldlab-experimenten en met goedkeuring van het kabinet en de gemeente Breda. "Zolang Fieldlab-evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren."

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].