Ga naar Content

Op hol geslagen pony sprint met wagen en al dwars door Hoofddorp: "Was doodeng"

Een op hol geslagen pony met een karretje heeft menig inwoner van Hoofddorp gisteren de stuipen op het lijf gejaagd. Het dier werd ingezet bij lessen op de Bosmanege, sloeg op hol en baande zich in de bebouwde kom een weg tussen fietsers en automobilisten door.

Op hol geslagen pony tot stilstand gebracht na avontuur in Hoofddorp - Foto: Sonja Stevens

De pony deed 's middags met zijn menster mee aan privélessen op de manege in het Haarlemmermeerse bos, vertelt Helen de Hoog van de mencommissie van paardensportvereniging Haarlemmermeer Ruiters aan NH Nieuws. "De menster was met de pony in de bak aan het rijden toen de pony ergens van schrok en het op een rennen zette."

Nog in de bak viel de menster uit de aanspanning, waarna de pony het manegeterrein in sneltreinvaart verliet. "Over het fietspad, door de fietstunnel, richting z'n stal", vertelt De Hoog. "Vanwege corona waren er maar een paar mensen op het terrein, maar zij sprongen direct in hun auto, en hebben onderweg mensen gevraagd of ze een pony hadden gezien."

Route

Terwijl de politie talloze belletjes over de pony kreeg, rende het dier volgens een getuige met het 'rammelende, klapperende karretje' achter zich aan via de Kruisweg naar de Burgemeester Pabstlaan. Halverwege stak hij de Hoofdvaart over, om uiteindelijk 'aan de andere kant van het dorp' bij de Nieuweweg uit te komen.

"Een man op een scooter, die al een tijdje achter de pony aanzat, heeft daar zijn leidsels kunnen pakken en 'm met een andere man kunnen stoppen", gaat De Hoog verder.  Nadat ook de politie poolshoogte had genomen (zie foto hierboven), heeft een betrokken vrouw de pony terug naar zijn eigenaar gebracht.

"Ze beseft dat het heel anders had kunnen aflopen, ook met de pony"

helen de hoog, mencommissie HMR

"Zij is heel erg geschrokken", vertelt De Hoog. "Maar was goed aanspreekbaar en kon nog lopen." Op de eerste hulp van het ziekenhuis bleek dat ze enkele gekneusde ribben aan de smak heeft overgehouden, maar ondanks alles overheerst ook bij haar de opluchting. "Ze beseft dat het heel anders had kunnen aflopen, ook met de pony."

Dat het anders had kunnen aflopen, blijkt ook uit de reacties in de Facebook-groep Je bent Hoofddorper als... . "Het was best gevaarlijk, want er waren fietsers op het fietspad en hij rende echt superhard. Het was doodeng", schrijft een vrouw. "We werden hard ingehaald door de pony met z'n wagentje", aldus een andere getuige. "Hij negeerde elk rood licht", schrijft ze met een knipoog.

Circuspony's

Dat het met ontsnapte pony's goed mis kan gaan, daar weet circus Renz alles van. Nadat in 2016 vier pony's van dat circus de benen hadden genomen, werden ze aangereden door een lijnbus. Geen van de dieren overleefde het ongeluk.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]