Ga naar Content

Vaccineren met live muziek: "Muziek is balsem voor de ziel"

In het kerkelijk centrum Het Octaaf kunnen mensen zich laten vaccineren terwijl er live orgel- en vioolmuziek klinkt vanuit de kerkzaal. Het is een idee van huisarts Erik Wybenga, die voor gelegenheid een organist en een strijkkwartet heeft ingehuurd. 

Vaccineren met live muziek niet bij iedereen geliefd - NH Nieuws

Huisarts Erik Wybenga vaccineert vandaag in de Octaafkerk in Hoorn tegen corona. En omdat mensen na de vaccinatie een kwartier ter observatie moeten blijven vanwege mogelijke allergische reacties, leek het hem leuk om muziek te organiseren. Hij heeft een organist en een strijkkwartet geregeld. "Ik dacht: er staat een prachtige orgel en de mensen zitten te wachten. Het is dan geweldig om muziek te hebben, balsem voor de ziel."
En het is niet alleen leuk voor de gevaccineerden. "Zo steun ik het strijkkwartet ook een beetje in deze barre tijden." 

Voormalig radioloog

De organist is een voormalig radioloog van het Westfries Gasthuis. Hij was er ook gelijk voor in, toen hij hoorde van het plan van Wybenga. Toch is niet iedereen even enthousiast. "Ik vind het meer begrafenismuziek. Net of je je laatste prik heb gehad", zegt één van de gevaccineerden die plaatsneemt in de kerkzaal. 

Maar dat mag de pret niet drukken. Wybenga, die zelf groot fan is van klassieke muziek, geeft toe dat zijn muzieksmaak niet op iedereen een positief effect zal hebben. "Mijn ervaring is dat mensen over het algemeen met orgelmuziek andere associaties hebben", glimlacht hij, doelend op de 'begrafenis-gedachten' van de meneer hierboven. 

Verstandige West-Friezen 

Maar klassieke muziek of niet, er wordt in Hoorn flink doorgeprikt. 85 procent van de mensen met een afspraak komt opdagen. Huisarts Wybenga is na alle commotie rondom de vaccins blij met dat percentage. "Hier zitten godzijdank veel nuchtere West-Friezen en Horinezen die zich er niks van aantrekken en gewoon verstandig dat vaccin komen halen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]