Ga naar Content

Amsterdammers doen 12 procent meer aanvragen voor schuldhulpverlening

Door de coronacrisis steeg het aantal Amsterdamse aanmeldingen voor schuldhulpverlening in 2020 met 12 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook de sociaal raadslieden, waar Amsterdammers zich vaak als eerste melden als ze in de problemen komen, kregen het drukker.

Foto:

Dat blijkt uit het Jaarverslag Schuldhulpverlening 2020 van de gemeente. Met name in Noord, Nieuw-West en Zuidoost nam de schuldenproblematiek toe. Het stadsbestuur wil de problemen terugdringen door snel hulp te bieden aan Amsterdammers met geldproblemen.

Onder de noemer ‘schuldenrust’ werkt de gemeente aan het voorkomen, klein houden en snel oplossen van schulden. Hierbij wordt samengewerkt met hypotheekverstrekkers en particuliere verhuurders, om betalingsproblemen in een vroeg stadium te signaleren.

Pauzeknop

Ook is de gemeente afgelopen december gestart met de pilot ‘pauzeknop’ voor Amsterdammers die zich melden bij de hulpverlening. Daarbij zorgt de gemeente samen met schuldeisers voor een incassostop, waardoor betrokkenen rust en ruimte krijgen om te werken aan perspectief.

Wethouder Marjolein Moorman (Armoede): ”Het tragische is dat juist kwetsbare Amsterdammers in de coronacrisis de hardste klappen krijgen. Vaak gaat het om mensen met een onzekere positie, zoals jongeren, flexwerkers en zzp’ers, die door teruglopende inkomsten in de problemen komen."

Noodhulppakket

De gemeente kwam afgelopen februari al met een noodhulppakket van bijna twaalf miljoen euro om Amsterdammers met (dreigende) schulden te helpen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]