Amsterdam

NL
V

Man die dreigde met aanslag op Pride en politie krijgt celstraf en TBS

15 april 2021, 21.59 uur · Aangepast 15 april 2021, 22.47 uur · Door Redactie Amsterdam

Een 22-jarige man die dreigde een aanslag te plegen op deelnemers aan de Pride, agenten en Joden krijgt een gevangenisstraf van vijf maanden en TBS met voorwaarden. 

AT5

Dat heeft de rechtbank vandaag geoordeeld. De man is wel vrijgesproken van de voorbereiding van een aanslag. Ook is hij niet schuldig aan het volgen van een terroristische training. De rechtbank zegt er niet van overtuigd te zijn dat hij handelde met een terroristisch oogmerk.

AK-47

De man vroeg op Twitter onder meer om een AK-47, die hij nodig zou hebben voor de Pride. Ook stuurde hij via Whatsapp drie foto’s van politieagenten, gezien door een vizier, waarna hij schreef: "stinkdieren meer niet".

"Dergelijke dreigementen, zeker als deze zijn geuit op grote online platforms, zoals Twitter, kunnen gevoelens van angst en onveiligheid oproepen in de samenleving", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Ook kan het andere mensen met extreme en radicale ideeën aanzetten tot het plegen van een aanslag of een misdrijf tegen bepaalde bevolkingsgroepen."

Stoornis

De verdachte heeft een autismespectrumstoornis en is door de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Die stoornis zou tot een extremistisch denkbeeld hebben geleid, waar de fascinatie voor terreurgroep Islamitische Staat, oorlogen en aanslagen uit voorkwam.

"Er is dan ook geen sprake van een religieuze of ideologische overtuiging bij verdachte, omdat zijn vijanddenken (dat zich uitsluitend richt op de politie en gemeente) enkel is gebaseerd op persoonlijke motieven", stelt de rechtbank.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]