Ga naar Content

Hoger beroep Milica van Doorn gaat door: "Waarheidsvinding belangrijk"

Het gerechtshof Amsterdam heeft besloten om het hoger beroep in de zaak van de vermoorde Milica van Doorn uit Zaandam door te laten gaan. Eerder wilden zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte Hüseyin A. het hoger beroep intrekken. 

Foto: Politie

Het 19-jarige slachtoffer werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam met veel geweld om het leven gebracht. Na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in november 2017 kwam A. naar voren. Hij heeft altijd ontkend dat hij bij de zaak betrokken was. Op 11 december 2018 werd A. veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en vermoorden van de 19-jarige Milica.

Vandaag diende het hoger beroep in de moordzaak. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie vroegen het hoger beroep in te trekken. Het hof heeft hier geen gehoor aan gegeven. Het hof noemt twee redenen: waarheidsvinding en de belangen van de nabestaanden. "Zeker in zo'n cold case waarbij het heel lang geduurd heeft en dat er eindelijk op het laatste moment duidelijkheid lijkt te komen", zegt persraadsheer Arnold van Amsterdam.

"Het is voor hun de laatste kans om een motief boven tafel te krijgen"

Richard Korver, advocaat van de familie

Volgens advocaat van de familie Richard Korver zijn zijn cliënten opgelucht. "Het is voor hen de laatste kans om een motief boven tafel te krijgen." Daarbij komt dat nu opnieuw een rechter zijn oordeel gaat geven over de zaak. "Hij zegt nog steeds dat hij er niks mee te maken heeft, maar dan wil je wel 20 jaar cel accepteren. Dat vinden wij zo ongeloofwaardig dat we vinden dat er een rechter naar moet kijken. We willen niet dat er straks een soort zweem hangt dat hij het niet gedaan heeft", aldus advocaat Korver.

Wetswijziging

De verdachte Hüseyin A. ging eerst nog zelf in beroep, maar zijn advocaat verzocht vandaag om dit hoger beroep in te trekken. Advocaat van de nabestaanden Korver denkt dat een wetswijziging daar de verklaring voor is. Veroordeelden konden eerder na twee derde van hun straf vrijkomen bij goed gedrag, nu is de vervroegde vrijlating veranderd naar maximaal twee jaar eerder dan de maximale straf. "Met de veroordeling die hij nu heeft komt hij nog op twee derde van zijn straf vrij. Nu het hoger beroep doorgaat komt hij maximaal twee jaar eerder vrij. Netto zit hij dus langer vast."

De reden van het intrekken van het hoger beroep wil de advocaat van de verdachte Yasar Özdemir niet geven. "Mijn client heeft om hem moverende redenen het hoger beroep willen intrekken", zegt de advocaat. "Daarop hebben wij contact opgenomen met Openbaar Ministerie. Zij waren ook bereid om het hoger beroep in te trekken."

"Aparte beslissing"

Advocaat Özdemir snapt de beslissing om het hoger beroep door te laten gaan dan ook niet. "Het is een aparte beslissing. Zeker als we kijken naar de wet en jurisprudentie, dan vind ik dit niet een goed gemotiveerde beslissing van het gerechtshof."

Volgens de advocaat heeft de media-aandacht met de beslissing te maken."Ik begrijp dat het een gevoelige zaak is, dat er veel aandacht aan de zaak wordt besteed, maar de vraag is of de rechters er mee kunnen om gaan en wat die druk bij de rechters teweeg brengt. Ik heb zo mijn twijfels, en dat zal ik tijdens de zitting ook aankaarten."

Op 29 juni en 1 juli wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.