Ga naar Content

Grote schoonmaak tijdens 'warming up'-tour langs Noord-Hollandse kust

De hoeveelheid aangespoeld afval is de afgelopen twintig jaar sterk gedaald, blijkt uit cijfers van De Stichting Noordzee. Toch zijn vervuilde stranden nog altijd een wereldwijd probleem en ligt ook de Noord-Hollandse kust regelmatig bezaaid met (oceaan)plastic, peuken en ander zwerfafval. Op 1 mei kunnen vrijwilligers daarom weer meelopen met een schoonmaaktour, die start in Egmond aan Zee. 

Zwerfafval op het strand van Hargen - Foto: NH Nieuws

Vanaf 1 mei maakt een groep vrijwilligers in drie weekenden een tour langs de stranden om het zwervend afval op te ruimen.

De opruimactie is bedoeld als oefening voor het grotere werk deze zomer. Dan wordt op 22 juli het startsein gegeven voor de officiële Beach Clean-Up Tour van Den Helder naar Scheveningen én van Cadzand naar Scheveningen. Deze twee tours gaan door tot de grote finale van 1 augustus. "De hele kust wordt dan in elf dagen opgeschoond", vertelt deelnemer Pauline. 

Warming-up

Haar strandwandelingen combineert ze altijd al met het verzamelen van achterliggend vuil, maar vele handen maken licht werk, dus ze hoopt op een grote opkomst. "Ik loop mee met mijn kinderen en familie. Hoe meer mensen meedoen, hoe schoner het wordt."

De warming-ups voor de grote tour starten in zes etappes in Egmond aan zee op 1 en 2 mei, 15 en 16 mei en 29 en 30 mei om 11:11 uur en eindigen in Cadzand. Vervolgens start op 22 juli de tour langs de hele kust. 

Meedoen? Meer informatie over de actie of aanmelden voor deelname via: Plogsack.com/events

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]