Start van hoofdcontent

OBDAM

nl

Senioren hebben grootse woonplannen met verlaten fabriek

15 april 2021, 07.00 uur · Aangepast 15 april 2021, 12.33 uur · Door Maarten Edelenbosch

Wie droomt er niet van: een groot huis, mooie tuin en een fraai uitzicht. Onder meer Piet Zwaan (78) uit Obdam heeft het, maar wil graag kleiner wonen. Alleen zijn er te weinig seniorenwoningen. En dus komt een groep Obdammers nu zelf met een plan. 

Ouderen kunnen geen seniorenwoning vinden in Obdam - NH Nieuws

"Het kan ook eigenlijk niet mooier", vertelt Zwaan vanuit zijn achtertuin. Toch willen zijn vrouw en hij graag kleiner wonen. "Je weet niet hoe lang je nog vitaal bent. Er zit ook veel onderhoud aan het het huis en de tuin. Ik zie mezelf niet meer een steiger op klimmen. Dus we willen graag socialer wonen. Meer met mensen bij elkaar."

En hij is niet de enige. Seniorenorganisatie KBO-PCOB deed onderzoek en een meerderheid van de deelnemers vindt dat er te weinig geschikte woningen voor ze zijn. Bovendien zouden ze graag in woonhofjes willen wonen. 

Oude timmerfabriek goede locatie

Obdammers Fred Stuifbergen (80) en Peter Mes (68) besloten in actie te komen. Een locatie hebben ze al. De voormalige timmerfabriek van bouwbedrijf Mulder Obdam dat sinds het faillissement al jaren leeg staat. "Je kan hier makkelijk twintig appartementen bouwen of een reeks huisjes. En dan is dit een prettige buurt om te wonen, midden in het centrum. Met vlakbij de supermarkt, het station, de kerk en het dorpshuis. We zijn bezig om dat te realiseren. Bovendien laten we ook woningen achter, wat goed is voor de doorstroming", legt Fred Stuifbergen uit.

Ze klopten aan bij de gemeente, maar zonder succes. "Ik heb geen idee hoe dat kan. Er worden hier de afgelopen jaren ook amper huizen gebouwd. Alles lijkt wel stil te liggen. Projecten die al klaar hadden moeten zijn, zijn nog niet eens gestart", vertelt Peter Mes. "Ik maak me er zorgen over en hoop dat de gemeente door de aandacht wakker wordt."

Reactie wethouder Rosalien van Dolder - gemeente Koggenland

Er is in Obdam, en in meerdere dorpen in onze gemeente, helaas een tekort aan bijna alle type woningen. Dus ook aan seniorenwoningen. Dit heeft onze volle aandacht. Vorig jaar hebben we in Obdam nog dertien appartementen gerealiseerd in Polderstaete. 

Recentelijk hebben we een vergunning verleend voor de realisatie van vier appartementen aan de Dorpsstraat 132 en zeven appartementen aan de Dorpsstraat 111. En natuurlijk ligt in Obdam het grote woningbouwplan Tuindersweijde. In de eerste fase zijn ook daar seniorenwoningen gepland. 

We zijn al in gesprek met de eigenaar van de oude Timmerfabriek aan de Handelskade. Daar zouden een aantal appartementen gerealiseerd kunnen worden. De Woonschakel wordt hier ook bij betrokken.  Hoewel dit plan dus niet nieuw is, ga ik natuurlijk graag met beide heren in gesprek! Misschien tijdens een wandeling door het mooie Obdam.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]