Ga naar Content

Deze bouwplaats 'die nooit af is' moet personeelstekort in de bouw tegengaan

Een Heerhugowaardse bouwplaats die nooit af is: daarvoor heeft het Regionaal Investeringsfonds (RIF) een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het gaat om een project dat als doel heeft om de toestroom van techniekstudenten te vergroten en personeelstekorten terug te dringen. 

Bouwplaats ESPEQ - Foto: Tom Jurriaans/NH Nieuws

Wiebe Terpstra, sectordirecteur Techniek ROC Horizon College en Robert Bloemraad, directeur opleidingen bij ESPEQ Bouwopleidingen, leiden ons rond op het bouwterrein dat nooit af is. Daar bouwen studenten het geraamte van huizen af tot volledige woningen, waarna de boel weer wordt ontmanteld en weer een nieuwe groep studenten de mogelijkheid krijgt om te leren hoe je een huis afbouwt. 

Personeelstekorten 

Het is een grootschalig project dat gerealiseerd is op initiatief van diverse onderwijsinstellingen, waaronder ESPEQ Bouwopleidingen en ROC Horizon College. Voor het project is in totaal 6 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar gesteld door het Regionaal Investeringsfonds, het onderwijs en bedrijven in regio Noord-Holland. 

Het doel van het project: jongeren enthousiast maken voor een opleiding en een baan in de techniek. En dat is volgens Bloemraad hard nodig. Hij vertelt dat de bouwsector afstevent op grote personeelstekorten. En dat heeft volgens hem onder meer te maken met de energietransitie en het grote aantal woningen dat de komende tijd moet worden neergezet. "En daar hebben we keihard mensen voor nodig die onze huizen neerzetten."

Zo ziet de bouwplaats die nooit af is eruit:

De bouwplaats die nooit af is - NH Nieuws

Studenten zetten dus huizen op de bouwplaats neer, maar ze zullen nooit worden bewoond. Deze huizen zijn puur neergezet om vmbo-leerlingen kennis te laten nemen met techniek en voor MBO-techniekstudenten om hun vaardigheden te verbeteren in een realistische bouwomgeving waar diverse disciplines samenkomen: van bouw en metaal, tot installatiewerk en infra.

In de praktijk 

En daar leer je volgens studenten Nick Dral uit Grootebroek en Thierry Kiks uit Avenhorn heel erg veel van. "Je moet uiteindelijk niet alleen met een metselaar samenwerken, ook met een timmerman, een elektricien en een loodgieter. En dat kom je hier allemaal tegen. We doen hier echt wat je in de praktijk doet", zegt Dral. 

Toch kiezen volgens Terpstra te weinig jongeren voor een opleiding in de bouw. Volgens hem komt dat vooral doordat heel veel ouders weinig met techniek doen, waardoor jongeren er niet mee in aanrakingen komen.

Op kantoor werken

Dral heeft destijds wel de keuze gemaakt. Hij vertelt dat hij merkte uit een eerdere werkervaring dat een hele dag op kantoor werken niets voor hem was. Hij koos daarom voor een toekomst in de bouw. "Bij ons in het gezin hebben wij al twee metselaars en ik ben nu de derde. Ik ben op het ESPEQ gaan kijken en na twee weken wist ik eigenlijk al dat het echt mijn ding was."

Ook Thierry is nog steeds blij met zijn keuze voor de bouw. Hij benadrukt vooral dat je door het werk in de bouw goed in vorm blijft. "Ik vind het eerlijk. Ik sport er zelf ook nog naast, maar dat hoef je eigenlijk niet te doen. Als je lekker bezig bent, is het net alsof je in de sportschool staat." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.