Alkmaar

NL
V

Uitstel levering Janssen-vaccin voor zorgpersoneel, planbare zorg verder afgeschaald

13 april 2021, 19.00 uur · Aangepast 13 april 2021, 20.58 uur · Door Priscilla Overbeek

Ziekenhuismedewerkers die werken met coronapatiënten krijgen voorrang op het Janssen-vaccin, maar wanneer de vaccins precies worden geleverd en hoeveel medewerkers ervoor in aanmerking komen, is na de uitgestelde levering van de farmaceut aan Europa niet duidelijk.

GGD vaccinatielocatie Alkmaar - NH Nieuws / Tom Jurriaans

"We weten niet wanneer we die vaccins ontvangen en hoeveel. Op basis daarvan kunnen we pas bepalen welke groep medewerkers hiervoor in aanmerking komt", zegt woordvoerder Rinske de Wit van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.

Op het eerdere besluit van Den Haag om de vaccins van Janssen bij voorrang ter beschikking te stellen aan de medewerkers in de zorg, werd in het Noordwest Ziekenhuis verheugd gereageerd. "Dit is heel goed nieuws", aldus De Wit. 

De ziekenhuismedewerkers worden per vaccin ingedeeld op basis van leeftijdsgroep en medische omstandigheden. "Het is nog een heel ingewikkelde puzzel met welk vaccin we welke medewerker gaan vaccineren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat onze zorgmedewerkers zo snel als mogelijk worden gevaccineerd."

Trombose

Farmaceut Johnson & Johnson bracht vandaag echter naar buiten dat de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg wordt uitgesteld, na zes meldingen van mogelijke trombosegevallen. De farmaceut is op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten tot uitstel overgegaan.

Het ziekenhuis is echter niet van plan tijd te verspillen aan de uitblijvende levering. Afgelopen weekend is opnieuw een groep kwetsbare patiënten geprikt met het Moderna-vaccin. "We hebben vanuit deze groep en een extra levering nog vaccins in voorraad. Deze zetten we morgen in voor medewerkers onder de 60 jaar, op basis van de al eerder gestelde selectiecriteria."

AstraZeneca

Hierin volgt het Noordwest Ziekenhuis de landelijke richtlijn en gaat alleen zorgmedewerkers boven de 60 jaar vaccineren met AstraZeneca. De medewerkers die hiervoor in aanmerking komen, worden uitgenodigd om aanstaande zaterdag een vaccinatie te halen. Om hoeveel medewerkers het gaat, is nu nog niet duidelijk. Er zijn inmiddels ook medewerkers via de huisarts gevaccineerd met AstraZeneca.

NH Nieuws

Vanwege de snelle toename van coronapatiënten op de intensive care in de regio besloot het ziekenhuis de planbare zorg op de locaties in Alkmaar en Den Helder verder af te schalen.

41 coronapatiënten 

Dat betekent dat planbare operaties en een deel van de behandelingen moeten worden uitgesteld als dat medisch gezien verantwoord is. "Op dit moment verplegen we 41 COVID-19 patiënten binnen de muren van Noordwest, 11 op de intensive care en 30 op de verpleegafdeling."

Vooralsnog gaan alleen urgente operaties door die medisch gezien binnen 6 weken moeten plaatsvinden. Planbare operaties en behandelingen zijn voorlopig uitgesteld. "Door het uitstellen van planbare operaties komt er personeel vrij voor de coronazorg."

Tekst gaat verder onder kaart.

Cijfers uit de regio laten zien dat inwoners het virus nog altijd verspreiden.  In Alkmaar zijn 275 nieuwe besmettingen geregistreerd. Twee inwoners moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. In Bergen zijn er 75 nieuwe besmettingen gemeld. Een inwoner uit Bergen overleed na een coronabesmetting en twee personen liggen in het ziekenhuis. 

De gemeente Castricum telde 175 nieuwe bestemettingen, maar geen overlijdens of ziekenhuisopnames. Ook in Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard bleven sterfgevallen en ziekenhuisopnames uit. In Heerhugowaard werden 205 besmettingen geregistreerd en 80 in Langedijk. De gemeente Heiloo heeft wederom het laagste besmettingscijfer met 38 geregistreerden. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]