Amsterdam

NL
V

Priklocatie ziet angst voor AstraZeneca: "Ik had het liefst wat anders gehad"

13 april 2021, 14.55 uur · Aangepast 14 april 2021, 09.13 uur · Door Tjeerd Kleijn

Meer dan vier op de tien zestig-plussers (42 procent) willen geen AstraZeneca-vaccin meer in hun lijf. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS. Mensen zijn angstig geworden omdat is besloten mensen onder de zestig jaar vanwege mogelijke gezondheidsproblemen niet meer te vaccineren. Die angst merken ze ook bij de enige priklocatie in Amsterdam-Zuidoost, waar de opkomst tot nu toe flink tegenvalt. 

NH Nieuws

Deze morgen staat er zowaar een korte rij voor buurthuis Nolimit. De huisartsen uit Zuidoost hebben hier een vaccinatielocatie opgezet, zodat buurtbewoners niet naar helemaal naar bijvoorbeeld de RAI moeten voor een prik. Niet dat afstand de grootste drempel is. Volgens Mireille de Bree, huisarts en medisch directeur van Gezondheidscentra Zuidoost (GAZO), is angst een veel grotere drempel. "Gisteren was er een opkomst van 41 procent van mensen uit de doelgroep. Dus zestig procent is niet gekomen uit angst voor AstraZeneca."

Huisartsen platgebeld

Een conclusie die huisarts De Bree wel durft te trekken na de vele telefoontjes die zijn binnenkomen. "Ontzettend veel mensen hebben gebeld naar de dokterspraktijk afgelopen weken. Met vragen als 'is het wel veilig, kan het wel, moet ik hem wel nemen?'" Volgens de Bree helpt het zwalkende vaccinatiebeleid ook niet. "Er wordt veel teveel aandacht besteed aan het negatieve, en er moet meer aandacht komen voor het positieve."

Tekst gaat verder onder de video.

Angst voor AstraZeneca - NH Nieuws

"Ik heb wel mijn bedenkingen gehad ja, maar ik vind de vaccinatie toch belangrijker dan het eventuele risico", zegt een vrouw die zojuist het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. "Ik had het liefst wat anders gehad", vertelt een andere bezoeker. "Maar het helpt niet als iedereen blijft wachten. Dus gewoon doorgaan." De Bree hoopt dat de Gezondheidsraad beter naar de huisartsen gaat luisteren. "De risico's van AstraZeneca zijn zo klein, en de gevolgen van het stopzetten zo groot."

Vanmorgen is het in ieder geval een stuk drukker dan gisteren. "We hebben gistermiddag besloten om per email nog de volgende twee jaren op te roepen, en dat is blijkbaar een groot succes. Want er is nu een veel grotere toeloop. En daar zijn we eigenlijk alleen maar blij mee. Want met iedere prik die wordt gezet hebben we mogelijk een leven gered." 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]