Ga naar Content

NH Nieuws-panel geïrriteerd over 'zwalkend coronabeleid': roep om versoepeling

Een meerderheid van de deelnemers van het NH Nieuwspanel ergert zich aan het coronabeleid van het kabinet. Bovendien is er veel steun voor het heropenen van de terrassen en winkels. 

Foto: NH Nieuws

Er is flink wat irritatie nu de eerder uitgelekte versoepelingen toch niet doorgaan. Veel deelnemers spreken van een 'zwalkend coronabeleid'. Zestig procent zegt dat er nauwelijks tot helemaal geen sprake is van een helder beleid. Dat er nu mogelijk op 28 april alsnog versoepelingen komen, gaat er dan ook moeilijk in. Bijna twee derde gelooft er weinig van. 

Toch is er ook wel begrip voor het uitstellen van versoepeling. Veel deelnemers vonden het een slecht moment omdat de mogelijk echte coronapiek er nog aan moet komen, en vrezen voor de zorg. Zo is 44 procent in hoge tot zeer hoge mate voorstander, en 22 procent in redelijke mate. Nog eens een derde is het er niet mee eens

Terrassen weer open: minder steun avondklok

Er is veel steun voor het heropenen van winkels en terrassen. Vooral die laatste kent veel voorstanders. Iets meer dan de helft is in hoge tot zeer hoge mate voorstander. Verder valt op dat de steun voor de avondklok afneemt. In januari was nog 57 procent groot voorstander, dat daalde in maart al naar 47 procent, en nu is dat 39 procent. Daarbij valt ook op dat de groep die het helemaal niks vindt, ook flink is gegroeid.

Lees ook

Verschillende Noord-Hollandse burgemeesters trokken aan de bel en riepen het kabinet op de terrassen weer open te stellen. Zo zei burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen: "Ik vrees dat we overspoeld zullen worden door dagjesmensen en als die niet op het anderhalf meter-terras kunnen plaatsnemen, gaat groepsvorming ontstaan aan de kades. Mijn overtuiging is dat bij mooi weer het middel erger is dan de kwaal."

Bovendien is het volgens sommige burgemeesters ook niet meer te handhaven. Veel panelleden zijn het daar mee eens. Bijna de helft steunt de oproep in hoge tot zeer hoge mate, en nog eens 27 procent in redelijke mate. 

Vaccinatiebereidheid hoog, ondanks discussie AstraZeneca

Tachtig procent van de deelnemers heeft zich al laten vaccineren, heeft al een afspraak, of wil het heel graag. Wel heeft de discussie over het AstraZeneca-vaccin een deel van de mensen aan het twijfelen gebracht. Zo zegt 17 procent zich alleen met een ander vaccin te willen laten prikken, zelfs als ze dan langer moeten wachten. Zes procent twijfelt nu of ze zich überhaupt wel wil laten vaccineren.  

Maar toch zegt bijna de helft, en daarmee de grootste groep, dat het ze niet uitmaakt welk vaccin ze krijgen, als ze maar snel gevaccineerd worden. Veel mensen uit deze groep zeggen dat de risico's verwaarloosbaar zijn. Volgens hen is bijvoorbeeld de kans op trombose bij de anticonceptiepil groter, en zorgt de discussie voor onnodige onrust.

Verantwoording

Onder de 4.112 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen onder meer het uitstellen van de versoepelingen, de coronamaatregelen en het vaccineren. In totaal deden 1.127 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.