Ga naar Content

Openbaar Ministerie wil 'kettingrukker' vervolgen voor zeventien diefstallen

De 26-jarige Jimmy Van der G. uit Uithoorn, die ervan wordt verdacht vorig jaar zomer tientallen vrouwen op straat te hebben beroofd van hun halsketting, wordt door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor in ieder geval zeventien van die diefstallen. Dat bleek vandaag tijdens de pro-formazitting in de rechtbank in Alkmaar. 

Foto: Politie

De vermeende kettingrukker zou afgelopen zomer tientallen keren hebben toegeslagen. Steeds benaderde hij vooral oudere vrouwen van achteren en rukte hij vervolgens met grof geweld een ketting van hun hals. De man werd eind juli opgepakt, na veel angst te hebben gezaaid bij potentiële slachtoffers.

In totaal werden er 47 van zulke berovingen gepleegd. Het Openbaar Ministerie kan er zeventien aan Van der G. linken. Het gaat om berovingen in onder meer Haarlem, Hoofddorp, Badhoevedorp, Nieuw-Vennep, Ouderkerk aan de Amstel en Bussum. 

Vandaag kwam in de rechtbank verder aan het licht dat Van der G. ook wordt verdacht van meerdere winkeldiefstallen. Bij een zaak in winkelcentrum Cruquius zou de verdachte negen laptops hebben buitgemaakt. En ook bij twee filialen van de Mediamarkt elders zou hij computers hebben gestolen. 

Omvangrijke zaak

De rechtbank spreekt van een omvangrijke zaak. Tijdens die behandeling zal ook een aantal slachtoffers gebruik maken van hun spreekrecht. Voor de inhoudelijke behandeling is nog geen datum gepland, wel dat het meerdere dagen gaat duren. Op 5 juli is er eerst nog een tweede pro-formazitting. Tot die tijd blijft Van der G. vastzitten.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]