Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Strand vol met aangespoelde zeedieren: "In dertig jaar nog nooit gezien"

12 april 2021, 15.23 uur · Door Dimitri Walbeek

Zandvoorter Sebastiaan Peelen kon zijn ogen gisteren niet geloven langs de vloedlijn. Een triest gezicht, noemt hij het: een strand bezaaid met vele dode zeedieren, zoals scheermessen, krabben, vissen, mosselen en zeesterren. Van schatten van de zee naar karkassen op het zand. "Ik woon een jaar of dertig in Zandvoort en dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Sebastiaan Peelen

Van een kennis hoorde Sebastiaan dat er zaterdag zelfs kreeften waren aangespoeld. Die heeft hij zelf niet gezien. "Die waren denk ik al meegenomen." De Zandvoorter maakt graag foto's en had nu de uitgelezen mogelijkheid enkele zeldzame foto's te maken op het Zandvoortse strand.

Sebastiaan Peelen

Sebastiaan is nog steeds ondersteboven van wat hij aantrof. "Er waren schelpen die ik hier nog nooit heb gezien. Iemand zei dat hij een zee-egel had gezien. Er waren zeesterren, alikruikschelpen, hele grote mosselen en mosselen die je hier sowieso niet veel ziet. Scheermesjes kom je hier vaker tegen, maar nu zaten de beestjes er nog in. Dat heb ik echt nog nooit gezien."

Sebastiaan Peelen

Volgens experts is de noordwesterstorm van vorige week de oorzaak van het omploegen van de Noordzee. De storm heeft hoge golven veroorzaakt en deze hebben de bodem van de zee omgewoeld, waar veel dieren zich schuilhouden. Langs de hele Nederlandse kust zijn daardoor zeedieren aangespoeld, zoals ook in Zuid-Holland:

Veelgebruikers van het Zandvoortse strand weten niet goed of het aanspoelen van de vele dode zeedieren nu zo uniek is geweest. Zo zegt Suzanne Klaassen van Stichting Juttersgeluk dat er één of twee keer per jaar onder bepaalde weersomstandigheden zeesterren op het strand terechtkomen.

Maar zij is dit weekend niet op het strand geweest. Een medewerkerster van watersportcentrum The Spot beaamt dat er dit weekend dieren zijn aangespoeld die normaal gesproken niet in Zandvoort terechtkomen. "Bij ons is een dode Jan van Gent gevonden. Nou, dat is echt nog nooit gebeurd."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]