Ga naar Content

Verdachte mondkapjesoplichting vanmiddag voor de rechter

Verdachte van oplichting met mondkapjes Roy van der H. staat vandaag voor de rechter. Een bedrijf uit Purmerend zou in februari 2020 mondkapjes hebben verkocht aan een Britse en een Chinees-Australische ondernemer, maar zij hebben niets geleverd gekregen. De ondernemers zouden zijn opgelicht voor 825.000 euro. 

Foto: NH / Pak An Doen

De ondernemers vlogen na een aanbetaling naar Nederland om de voorraad mondkapjes te bekijken, die ze hadden gekocht vanwege het tekort aan mondkapjes in de Chinese stad Wuhan. Ze zouden in een hotel bij Amsterdam Centraal worden opgehaald, maar dit gebeurde niet. Het bedrijf zou vertraagd zijn, maar ook de dagen erna gebeurde er niets. 

Toen de Britse ondernemer dreigde naar de politie te stappen, zou het bedrijf niets meer van zich hebben laten horen. Later hoorden de ondernemers dat de mondkapjes in Rotterdam zouden liggen, maar ook dat bleek niet te kloppen. Hierop heeft de Brit aangifte gedaan bij de marechaussee op Schiphol. Hij deed zijn verhaal bij de NOS

Inval

De marechaussee deed begin april 2020 een inval bij het bedrijf en arresteerde daarbij Clyde B. uit Purmerend. Roy van der H. werd aangehouden in Antwerpen. Er werden ook woningen en bedrijfspanden onderzocht. Een woordvoerder van het openbaar ministerie laat aan NH Nieuws weten dat B. niet meer in voorarrest zit, maar nog wel een verdachte is.

Vanmiddag rond 14.10 uur wordt Roy van der H. verwacht bij de rechtbank in Alkmaar voor een pro-formazitting. De zaak van Clyde B. dient op een ander moment. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]