Ga naar Content

Burgemeesters verzoeken kabinet 'dringend' tot heropenen terrassen

De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht doen een "dringend" verzoek aan het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, te heropenen. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

Burgemeester Femke Halsema - Foto: AT5

De burgemeesters vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt en dat "het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners" komt te staan. Juist om besmettingen te voorkomen moeten de buitenruimtes op een beheerste manier worden heropend, vinden ze.

''In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan''', vinden Halsema en haar collega's. 

Eerder vanavond kwam het nieuws naar buiten dat er komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd. Het demissionaire kabinet laat de coronateugels op zijn vroegst per 28 april vieren. 

Eerder al oproep

Begin deze maand pleitte Halsema al voor snelle opening van de terrassen, om de drukte in de stad bij mooi weer beter te kunnen spreiden."Er is een groot probleem aan het ontstaan met de regels die vanuit Den Haag aan het neerdalen zijn en de wijze waarop mensen daarin geloven", vond Halsema. De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunden toen ook de oproep van burgemeester Halsema om de terrassen snel weer te openen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.