Beauty van Haller bezorgt zakelijk Ajax de overwinning bij RKC Waalwijk

Ajax heeft een minimale overwinning bij RKC Waalwijk geboekt. Een fraaie treffer van Sebastien Haller bleek genoeg voor een Amsterdamse zege: 0-1.

Ajax-spelers vieren het doelpunt van Sebastien Haller - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Bij Ajax begon opnieuw Kjell Scherpen onder de lat. Maarten Stekelenburg was nog niet fit en behoorde in Waalwijk niet tot de selectie. Ook Perr Schuurs ontbrak met een knieblessure. Ondanks de drukke weken en de kwartfinale in de Europa League tegen AS Roma liet Erik ten Hag zijn ploeg nagenoeg ongewijzigd. Sebastien Haller nam de plaats in de spitspositie in, wat ten koste ging van David Neres.

Ajax begon zoals verwacht controlerend aan de wedstrijd tegen de nummer veertien van de eredivisie. Dusan Tadic kreeg na tien minuten een mogelijkheid uit een steekpass, maar kreeg zijn lobje niet over de uitkomende doelman Kostas Lamprou heen.

Fraaie treffer

Via Haller kwam Ajax na veertien minuten op voorsprong. De Frans-Ivoriaanse spits tikte een voorzet van Tadic heel acrobatisch met de punt van zijn schoen in de kruising: 1-0. Na het doelpunt vielen opmerkelijk weinig kansen te notereren. Via Davy Klaassen dachten de Amsterdammers even op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd afgevlagd wegens buitenspel. Ajax-verdediger Devyne Rensch moest nog wel een keer aan de rem trekken en deed dat met een fraaie tackle in het strafschopgebied.

Tekst loopt door onder de foto.

Antony in actie tijdens RKC - Ajax - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Ook na de pauze was het zeker niet overtuigend aan de kant van de Amsterdammers. RKC kwam er weliswaar niet aan te pas, maar kansen waren spaarzaam. Rensch greep na 62 minuten naar zijn hamstring en moest geblesseerd het veld verlaten. Twintig minuten voor tijd kreeg RKC via Ngonge pas de eerste echte kans van de wedstrijd. De vrije trap van de invaller spatte uiteen op de lat.

Opleving

Die ene kans leek de Waalwijkers flink wat vertrouwen te geven, want in de slotfase kroop RKC meer uit zijn schulp. Ajax creëerde na rust geen schot dat tussen de palen belandde en moest zelfs in de achteruit tegen de laagvlieger in de eredivisie. Gevoelsmatig was het spannend vanwege de score, maar een echt slotoffensief zat er niet meer in voor RKC. Invaller David Neres raakte in de slotminuut nog de paal uit een moeilijke hoek.

Ajax blijft door de overwinning riant aan kop met 72 punten uit 28 wedstrijden. Daarmee heeft het elf punten meer dan PSV, dat een duel meer gespeeld heeft. Aanstaande donderdag wacht de return tegen AS Roma in de kwartfinale van de Europa League.

Opstelling RKC Waalwijk: Lamprou; Bakari, Meulensteen, Touba, Quasten; Tahiri (Stokkers/83), Azhil, Van de Venne (Augustijns/74); Daneels (Ngonge/61), Oosting (Sow/61), John (Damascan/82)

Opstelling Ajax: Scherpen; Rensch (Klaiber/62), Timber, Martinez, Tagliafico; Martinez, Klaassen (Kudus/53), Gravenberch; Antony (Neres/62), Haller, Tadic