Ga naar Content

Wandelen tijdens corona is booming: "Natuur brengt rust, dat hebben onze hersenen nodig"

Vandaag was het officieel 'Wandel naar je werk'-dag. Nu is de afstand tussen je bed en de keukentafel met vijf stappen te overbruggen, dus moet je wellicht op een andere manier aan je stappen komen. Heb je een wandeling gepland, dan ben je lang niet de enige: "Wandelen heeft tijdens corona een piek bereikt", zegt Peterlien Soels van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Foto: Recreatie Noord-Holland

In groepjes buiten sporten kan pas sinds kort weer, dus moesten sportieve types op zoek naar alternatieven. Hardlopen, fietsen en, misschien het meest toegankelijk: wandelen. "We merken dat er steeds meer jonge mensen ook wandelen", vertelt Soels. "Dat merken we deels omdat zij ook apps downloaden die het wandelen stimuleren." 

Eind vorig jaar publiceerde Wandelnetwerk Noord-Holland al de opvallende websitecijfers: ten opzichte van 2019 bezochten ruim twee keer zoveel mensen de website. 234.000 keer in 2019, 526.000 in 2020. Ook brachten mensen bijna drie keer zo lang door op de website. 

"Overduidelijk dat mensen tijdens de coronacrisis behoefte hebben aan wandelen"

Peterlien Soels van Wandelnetwerk Noord-Holland

"Het is overduidelijk dat mensen tijdens de coronacrisis behoefte hebben aan wandelen. Mensen zochten ook vooral op wandelingen binnen hun eigen regio, ze willen dat gebied dus verkennen", merkt Soels op. En ze heeft gelijk: binnen de regio zijn genoeg pareltjes om te ontdekken. Laat de plekken die iedereen al gezien heeft dus vooral ook links liggen. "Er zijn genoeg rustige dijken, weilanden en andere gebieden waar niet veel mensen zijn."

Noord-Hollandse wandelparels

Ergens wandelen waar verder heel Noord-Holland ook is, brengt je weinig rust. Misschien wel gezellig, maar niet helemaal de bedoeling. "Wij bieden daarom alternatieven voor de plekken waar honderden mensen bij elkaar komen."

Een paar tips van de wandelliefhebbers: "Plaatsen rond de oude Zuiderzee, bijvoorbeeld Marken en Medemblik, zijn prachtig. Maar ook in het nieuwe wandelnetwerk Amstelland, net onder Amsterdam, zijn er kleine pareltjes waar mensen anders niet aan denken."

"Rust in het hoofd, rust in het lijf"

Wandelen is echt niet alleen maar goed als tijdverdrijf (want wat kun je nog meer tijdens een lockdown?). Ook je gezondheid krijgt er een oppepper van, fysiek en mentaal. "Natuur geeft rust, en rust in het hoofd betekent rust in het lijf", legt Soels uit. "We hebben op een dag met zoveel prikkels te maken. Als we niet werken, dan kijken we op een scherm voor social media, of we zijn aan het bellen." Geen plannen nog dit weekend? Mooi, dan kun je lekker de paden op en, niet te vergeten: de lanen in. 

Lees ook

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]