Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Hoe een ooit angstige Haarlemse het perfecte leventje verliet en avonturier werd

8 april 2021, 15.24 uur · Aangepast 8 april 2021, 15.52 uur · Door Dimitri Walbeek

Stoer is ze niet, zegt Tamar Valkenier zelf. En heel erg sportief ook niet. Door angststoornissen en paniekaanvallen belandde ze als jonge Haarlemse zelfs in een rolstoel omdat ze niet meer kon lopen. Toch was juist zij het die als twintiger het perfecte leventje opgaf en nu al zes jaar als avonturier de wereld over trekt. "Elke dag denk ik: Yes, ik mag weer. Ik ben zo blij dat ik leef."

Tamar had een leventje om bij weg te dromen. Twee studies afgerond, een baan als recherchepsycholoog, en toen brak ze haar voet. Ze zat met haar been omhoog op de bank en dat deed wat met haar, vertelt ze op NH Radio. "Ik werd door het leven verplicht om even stil te staan. Ik had heel hard gestudeerd, was hard aan het werk, ik had een mooi huis, een gave motor, ging veel op vakantie, had echt maatschappelijk succes en ik had een vriend. Het hele plaatje was rond gewoon. Ik was klaar."

Kriebelen

Die gedachten grepen haar naar de keel. "Misschien is dat het wel geweest waar ik het benauwd van kreeg. Dat ik dacht: ja, maar is dit het nou? Ik weet precies hoeveel ik nog ga werken, wanneer ik met pensioen mag. En ik vind het heel leuk, maar is er niet meer? Het begon te kriebelen."

"Slapen als je moe bent, eten als je honger hebt. Zo ging ik op pad"

Tamar Valkenier, Avonturier

Daar op de bank begon een zoektocht naar het leven. Binnen een paar jaar liet Tamar de boel de boel en besloot ze op avontuur te gaan. Ze fietste in de tussentijd de wereld over, trok met paard, kameel en hond door Mongolië, jaagde in Nieuw-Zeeland en liep 600 kilometer door Jordanië.

Honger

Eind maart 2015, het was hier heel koud, begon het avontuur in Haarlem. "Ik dacht: ik ga naar het zuiden, want in het zuiden is de zon. Geen bezittingen meer, geen deadlines, het leven ondersteboven en binnenstebuiten keren. Geen verschil tussen weekend en weekdag. De klok deed er niet meer toe. Slapen als je moe bent, eten als je honger hebt. Zo ging ik op pad."

"Het avontuur heeft me heel veel levenslust gegeven"

TAMAR VALKENIER, AVONTURIER

Tamar moest veel uitleggen voordat ze de fiets pakte en vertrok. "Mijn omgeving zei: wat is er mis met je? Waar loop je voor weg? Nou, ik ren eigenlijk nergens voor weg. Ik heb het prima naar mijn zin hier. Maar ik wil de wereld eens van een andere kant bekijken. Het was meer een experiment. Ik dacht: ik ga een jaar weg en kijk wat de wereld nog meer te bieden heeft. Hoe is het om alleen te zijn? Hoe is het om alles los te laten? Dakloos en werkloos de wereld in te stappen? Om alles, echt alles los te laten. En wat mis ik dan? Ik wilde het van de bodem af ervaren, voelen, meemaken."

Kameel

Dat ene jaar werd zes jaar. "En ik ben nog lang niet klaar", zegt ze. De belevenissen heeft ze vastgelegd in het boek 'Fulltime avonturier, over alles achterlaten en de zoektocht naar de ultieme vrijheid.'

En wat in Mongolië kan, moet ook in Nederland kunnen, dacht Tamar. Dus heeft ze een kameel gekocht en gaat ze komende week met het dier op pad om haar boek aan de man te brengen. Het bewijst hoe ze tegenwoordig in het leven staat. "Mijn avontuur is een zoektocht naar het leven. Hoe leid je een goed leven? Welke dingen zijn belangrijk? Aan welke waarden wil ik me hechten en waar wil ik voor gaan? Intuïtie ontwikkelen en leren vertrouwen op je gevoel. Het heeft me heel veel levenslust gegeven. Elke dag sta ik op: Yes, ik mag weer. Ik ben zo blij dat ik leef."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]