Start van hoofdcontent

DE GOORN

nl

Huisarts verwacht te blijven vaccineren met AstraZeneca

7 april 2021, 15.25 uur · Aangepast 7 april 2021, 17.29 uur · Door Jacqueline van Kampen

Koen Verhart uit De Goorn, Praktijkmanager van Huisarts & Apotheek De Goorn, heeft het volste vertrouwen dat het AstraZeneca-vaccin gewoon ingezet mag worden. Het EMA heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de trombose een mogelijke bijwerking is van het AstraZeneca vaccin. Wel stellen ze dat de gevallen zeer zeldzaam zijn en de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. Verhart: "Het EMA heeft eerder al besloten dat de risico's om niet te vaccineren, vele malen groter zijn dan wel vaccineren met dit vaccin."

Praktijkmanager verwacht te blijven vaccineren met AstraZeneca - NH Nieuws

Vanaf 2 april geldt een vaccinatiestop voor 60-minners met dit vaccin, vanwege de mogelijke trombosebijwerkingen. Aankomende donderdag- en vrijdagavond staan er 300 patiënten gepland om gevaccineerd te worden bij de huisartspraktijk in De Goorn. Als het vaccin toch wordt afgekeurd, dan is er nog geen uitzicht op een plan B. "Nee, eerlijk gezegd niet. Als we helemaal niet meer mogen vaccineren met AstraZeneca - wat ik echt niet verwacht - dan moeten we afwachten wat de volgende instructies worden. Dan zouden ze landelijk toch een nieuwe puzzel moeten gaan maken."

De patiënten die via de huisarts worden gevaccineerd vallen in de doelgroep 60-64 jaar, hebben een Body Mass Index (BMI) van hoger dan 40 of het Syndroom van Down. "We hebben nu 25 patiënten onder de 60 jaar moeten afzeggen, omdat het AstraZeneca vaccin voor die groep al even op pauze is gezet."

Telefoon roodgloeiend

Al sinds vorige week staat de telefoon roodgloeiend bij de praktijk. "Je ziet toch dat veel mensen graag willen, en ons bellen met de vraag of ze nog mogen komen."

Toch roept Verhart mensen op om niet te snel te bellen, omdat de andere zorg dan in de wacht komt te staan. "Tot nu toe kunnen we het handelen, maar het zijn toch een significant aantal vragen die de druk wel ophogen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]