Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Dreiging om gasexplosie in Oosterblokker lijkt onder controle, 'sein veilig gegeven'

6 april 2021, 15.20 uur · Aangepast 6 april 2021, 17.11 uur · Door Ramon Besseling & Isabel Broersen & Chantal Bos

In de omgeving van de Essinglaan in Oosterblokker is vanmiddag dreiging voor een grote explosie ontstaan nadat een gasleiding beschadigd raakte bij werkzaamheden. Er werd een massale evacuatie in werk gesteld, maar de beheerder van de gasleidingen geeft aan dat de situatie inmiddels als 'veilig' wordt gezien.

NH Nieuws

In verschillende dorpen in West-Friesland hebben mensen een NL-Alert gekregen waarin te lezen valt dat er explosiegevaar is en mensen in een straal van 500 meter het gebied zo snel mogelijk moeten verlaten.

In de omgeving werden meerdere woningen en een school ontruimd. Langs de straat waar de werkzaamheden plaatsvinden loopt een spoor. De NS heeft aangekondigd dat er op dit moment geen treinen rijden tussen Hoogkarspel en Hoorn.

Een medewerker van de Pancratius Basisschool aan de Pennekamplaan aan het spoor laat weten: "Alle kinderen hebben hier continurooster en zijn dus gelukkig al naar huis. Wij moeten het gebied nu verlaten dus dan gaan we dat nu doen."

In de nabijgelegen sporthal De Brug, waar enkele bewoners werden opgevangen, is de sfeer vrij rustig.  "Het zal allemaal wel meevallen", klinkt het gesprek op de bank. Er zitten zo’n tien bewoners en de koffie is aangezet. Ze vertellen dat de politie huis aan huis aanbelde om ze uit huis te halen. "Er ging ook een omroeper door de straat van de politie."

Sein Veilig

Woordvoerder Elles Malipaard van de veiligheidsregio vertelt aan WEEFF: "De bewoners worden op twee verschillende locaties opgevangen. Kinderen van het dagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn ondergebracht in de Pancratiuskerk. Voor zover ik heb meegekregen is er geen paniek ontstaan in de buurt."

Inmiddels heeft de Gasunie, het bedrijf dat bezig was om de verhitting aan de gasleiding te verhelpen, meegedeeld dat de situatie onder controle is. "De druk in de leiding bij Oosterblokker is zover afgenomen dat collega's deze kunnen inspecteren", laten zij weten. "Inmiddels is voor de situatie het sein 'veilig' gegeven. We verontschuldigen ons voor de commotie die het incident heeft veroorzaakt."

Wanneer de bewoners terug kunnen keren naar huis is nog niet bekend. "Zodra we weten dat het veilig is wordt iedereen ingelicht. Normaal gesproken zijn dit soort werkzaamheden in een weiland. Nu is het in een woonwijk, naast een spoorweg. En dat maakt de ontruiming zoveel lastiger", aldus de woordvoerder.

NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]