Ga naar Content

Zorgen om nieuwbouwproject Poort van Hoorn: 'We krijgen hoogbouw recht voor de deur'

Bewoners van de Kometenstraat in Hoorn zijn onaangenaam verrast door de nieuwbouwplannen naast hun huizen. Zo staat er hoogbouw ingetekend, pal voor hun woningen. Daarnaast moet de doodlopende straat, straks een doorlopende weg worden richting de nog nieuw te bouwen parkeergarages.

Kometenstraat bezorgd om plannen Poort van Hoorn - NH Nieuws

De buurtbewoners begrijpen er niks van. In 2017 waren ze nog betrokken bij de plannen voor de bouw van 500 tot 800 woningen in de wijk, wat onderdeel uitmaakt van het grotere project voor het centrum, de Poort van Hoorn. "We vonden woningbouw een goed idee en werden goed betrokken bij het project. Daarna werd het stil en ineens lag dit plan er", legt buurtbewoner Edwin Dekker uit.

Hij doelt op het conceptplan. Daarin staat dat hun nu nog doodlopende straat straks dient als uitgang voor de twee geplande parkeergarages. Bovendien is er in het plan vlak voor hun huizen hoogbouw te zien, waaronder een flat van zo'n twintig meter hoog. "Die mensen kijken zo onze tuin in en de zon wordt weggenomen", aldus bewoner Nick Swart. 

Woningen weggehaald op tekeningen

Al is dat laatste op de tekeningen niet terug te zien. "Het laatste blok van onze straat is gewoon weggehaald. Dan lijkt het net alsof de flat vrij zicht heeft. Maar dat schetst een heel vertekend beeld."

Omgevingsmanager zei: 'Jullie willen wel heel veel'

josje bos, bewoner kometenstraat

De buurt trok aan de bel bij de gemeente. Er volgde onder meer een gesprek met de nieuwe omgevingsmanager van het project, maar de onrust bleef, vertelt bewoner Josje Bos. "Ze zei: 'er komt een nieuwe wijk en jullie willen wel heel veel.' Nou, we willen niet veel. We hebben nu geen flat van acht hoog voor de deur, we hebben nog groen voor de deur een veel privacy. En dat verdwijnt straks bij wat er nu voorligt." 

En ook al is het een conceptplan, bij de buurt overheerst het beeld dat er niet veel meer te veranderen valt. "We hebben het idee dat sommige dingen vaststaan en dat er weinig ruimte is om bijvoorbeeld de flat te verplaatsen", aldus Edwin Dekker. "Het voelt als onderhandelen", vult Josje Bos aan. "Om ons tegemoet te komen halen ze er dan twee lagen af, zetten ze er een boompje bij en dat is het dan." 

Buurt wil betrokkenheid bij plannen

Ondanks dat het vertrouwen in de gemeente ver weg is, hopen de buurtbewoners toch in gesprek te komen met de gemeente. "We zijn voorstander van nieuwbouw, alleen betrek ons erbij. Vraag wat onze ideeën zijn", is de oproep van Nick Swart aan de gemeente. 

Reactie gemeente Hoorn

Op basis van wat in december door de gemeenteraad is bepaald is er een schetsplan gemaakt. Dat is een plan in hoofdlijnen en niet in beton gegoten. We weten wat we willen, maar we gaan met betrokkenen in gesprek over hoe we dat gaan doen. 

We nemen de zorgen serieus. Alle reacties gaan we verzamelen en op basis daarvan gaan we opnieuw kijken naar de plannen. Dat betekent niet dat we alles kunnen aanpassen, maar er is oor en oog voor wat er op tafel komt. We gaan schaven en komen dan in mei of juni met een nieuwe versie van het plan dat we weer voorleggen aan de betrokkenen. Uiteindelijk is het idee dat de gemeenteraad in oktober het ontwerpbestemmingsplan vaststelt. 

De bewoners van de Kometenstraat zijn niet de enige met andere ideeën over de Poort van Hoorn. Zo kwam ook de Stichting De Betrokken Poorter met een alternatief plan, waardoor onder meer minder hoogbouw noodzakelijk is. In een brief aan de gemeenteraad laat verantwoordelijk wethouder Samir Bashara weten hoe alle input meegenomen kan worden in het vervolg van het plan. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]