FC Volendam druipt af tegen koploper Cambuur

FC Volendam heeft in eigen huis een vrij afgetekende nederlaag tegen SC Cambuur geleden. De koploper van de eerste divisie was aan De Dijk met 3-0 te sterk.

Tegen Cambuur koos trainer Wim Jonk opnieuw voor de Boy Deul-variant. De middenvelder bekleedde net als tegen NAC Breda (2-1 winst) de rechtsbuitenpositie. Bij Cambuur viel een hoog oud-Volendam gehalte te bespeuren met Sonny Stevens, Erik Schouten en Robert Mühren in de basis en Nick Doodeman op de bank.

Enerverend begin

Tegen de koploper kreeg Volendam binnen een minuut al een grote kans om op voorsprong te komen. Stevens moest zich strekken om een geplaatst schot van Franco Antonucci uit de bovenhoek te tikken. Aan de andere kant mocht Volendam zich in de tweede minuuut gelukkig prijzen dat Breij een uitgelezen kans tegen Roggeveen op schoot.

Tekst loopt verder onder de foto.

De spelers van Cambuur vieren het doelpunt tegen FC Volendam - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Het 'schaakspel' waar Jonk vooraf aan refereerde, leek zich naarmate de eerste helft vorderde uit te vouwen, maar na achttien minuten spelen brak Mühren de score open. De topscorer van de eerste divisie kwam bij de eerste paal voor zijn man en tikte een harde voorzet van de rechterkant binnen: 0-1. In de 27ste minuut kreeg Volendam een tweede tegentreffer te verwerken; doelman Joey Roggeveen ging afgrijzelijk in de fout op een afstandsschot van Michael Breij; de bal glipte door de benen van de doelman: 0-2.

Koploperskwaliteiten

De koploper in de eerste divisie liet in Volendam zien waarom het al bijna anderhalf jaar bovenaan staat. De ploeg maakte een stugge indruk en drukte steeds meer zijn stempel op de wedstrijd. Daardoor had Volendam moeite met het creëren van kansen. Op dat soort momenten brengt een standaardsituatie soms de doorbraak en Derry John Murkin was dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn vrije trap van 23 meter trof de lat.

Denso Kasius omspeelt Cambuur-doelman Sonny Stevens - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

In de slotfase ging Volendam met opportunistisch voetbal op jacht naar een doelpunt. Ondanks de aanvallende bedoelingen viel de bal aan de andere kant binnen. Na geklungel achterin, zette Mühren met een slim hakje Breij voor de keeper en die maakte de 3-0 voor de Friezen.

Tekst loopt door onder de video.

Eerste divisie

FC Volendam blijft voor de nederlaag steken op de zevende plaats met 50 punten uit 30 wedstrijden. Cambuur lijkt af te stevenen op het kampioenschap en staat na de overwinning aan De Dijk op 73 punten. Daarmee heeft de ploeg van Henk de Jong acht punten meer dan nummer twee De Graafschap, dat verrassend met 3-0 verloor van FC Dordrecht.

Opstelling FC Volendam: Roggeveen; Kasius, Tol, Van de Ven, Murkin; A. Plat, Ben Sallam (Kaars/67), Antonucci; Deul (Twigt/82), Mulattieri, El Kadiri (James/66)

Opstelling Cambuur: Stevens; Mac-Intosh, Schouten, Schmidt, Hoedemakers; Kallon (Sambissa/66), Breij (Ladan/83), Bangura; Oratmangoen (Ter Heide/74), Mühren, Antonia (Doodeman/74)