Ga naar Content

Oppositie krijgt geen steun voor uitvoeren onderzoek naar impact nieuwe stadhuis

De oppositie had gehoopt dat ze steun zou krijgen voor een motie die moest leiden tot een onafhankelijk onderzoek naar de impact van het nieuwe stadhuis in Den Helder. Maar die werd verworpen door 20 tegenstemmen van de coalitiepartijen. Het voornaamste argument was dat het besluit over het nieuwe stadhuis allang was genomen.

Foto: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

De ingelaste raadsvergadering was gisteravond beladen en leidde tot veel discussie, aldus mediapartner Regio Noordkop. Centraal stond het mogelijke verlies van werkgelegenheid door de komst van het stadhuis naar Willemsoord.

Verschillende ondernemers uit Den Helder spraken in tijdens de vergadering. Allen uitten hun onvrede over de gemeente en de gang van zaken omtrent de ontwikkeling van de Helderse haven. Zij ondervinden in hun ogen onnodige beperkingen door de gemeente in de ontwikkeling van het havengebied en zien met de komst van het stadhuis deze beperkingen verder toenemen. Daarnaast werd geklaagd over de communicatie vanuit de gemeente. Er is volgens de ondernemers niks terecht gekomen van beloften over 'korte lijntjes' en vaste aanspreekpunten binnen het bestuur.

Werkgelegenheid

Deze onvrede bij de ondernemers is voor de oppositiepartijen aanleiding geweest om de extra raadsvergadering aan te vragen. Zij zijn bang dat ondernemers en daarmee de werkgelegenheid die zij met zich mee brengen zullen vertrekken uit Den Helder, wanneer zij moeten concurreren met de gemeente over de beschikbare ruimte op Willemsoord. Daarbij benoemde raadslid Carla Van Driesten specifiek het belang van de aanwezigheid van opleidingsbedrijven in Den Helder, om er voor te zorgen dat ook de jeugd werk kan vinden in Den Helder en daarom in de stad blijft wonen.

Het college van burgemeester en wethouders steekt de hand in eigen boezem wat betreft de communicatie richting de ondernemers. Dit moet beter in de toekomst. Echter, zij is van mening dat de problematiek die beschreven wordt niet bestaat en daarmee is de ophef onnodig. Het nieuwe gemeentehuis heeft volgens haar geen enkele invloed op de bedrijfsvoering van de gevestigde ondernemingen. Het beoogde gebruik van de gebouwen op Willemsoord voor het nieuwe stadhuis, een kantoorpand, is niet geluidsgevoelig en bij het ontwerp van het nieuwe stadhuis wordt rekening gehouden met het omgevingsgeluid.

Tekst gaat verder onder het informatieblok.

Kritiek op Damen Shipyards

Raadslid Eli Saliha verweet Damen Shipyards, het bedrijf wiens directeur recent aangaf in het nieuwe stadhuis de doodsteek voor de nautische bedrijvigheid te zien, dat zij zich niet aan de veiligheidsregels hield. Zo zouden werknemers zonder beveiligingen op een hoogte werken. De boodschap leek te zijn dat Damen eerst eens naar zijn eigen bedrijfsvoering moet kijken voor het de gemeente zaken verwijt, maar het betoog genoot geen bijval van anderen en werd door Carla Van Driesten destructief genoemd.

Het paste echter wel binnen een bredere discussie, namelijk omtrent sommige werkzaamheden in de scheepsbouw die schadelijk zijn voor mens en omgeving. Wanneer dit zo is worden werkzaamheden inderdaad ingeperkt, maar om hier tegen te ageren zou de omgekeerde wereld zijn, zo vindt de CDA-fractie. Het kan niet zo zijn dat - omdat Damen schadelijke werkzaamheden verricht - anderen zich niet meer in de omgeving mogen vestigen. Het is aan Damen om te kijken hoe ze hun werkzaamheden toekomstgericht gaan indelen.

Er zou dan ook geen reden zijn om te denken dat bepaalde evenementen niet meer op Willemsoord kunnen plaatsvinden door de komst van het stadhuis. Raadslid Pieter Blank gaf daarnaast aan dat deze bedrijvigheid juist past bij Willemsoord als centrum van de stad Den Helder. De haven is de kern van de stad en bij de kern hoort ook het stadhuis.

Motie

Er werd door de oppositie een motie ingediend voor het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de impact van het nieuwe stadhuis. Dit onderzoek zou vervolgens moeten meewegen in de overweging van de gemeenteraad met betrekking tot de komst van het stadhuis naar Willemsoord.

Echter, zoals ook aangegeven door CDA-fractievoorzitter Harmen Krul, is er voor de raad officieel geen overweging meer te nemen. Het besluit aangaande het nieuwe stadhuis is reeds genomen, zo lijken de meeste oppositiepartijen ook te beseffen. De motie werd verworpen door 20 tegenstemmen van de coalitiepartijen.

Twee jaar geleden werd besloten om, na dertig jaar discussiëren, het stadhuis definitief te verhuizen van de Drs. F. Bijlweg naar de oude rijkswerf Willemsoord. Tot het gebouw in gebruik kan worden genomen, wordt het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht gebruikt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]