Ga naar Content

Voetbalclub RCH zoekt donateurs om monumentale kantine te kunnen restaureren

Het is een lust voor het oog, maar ook een last voor de portemonnee van de club. De kantine van voetbalvereniging RCH in Heemstede. Het pand heeft als enige voetbalkantine in Nederland de status van gemeentelijk monument en is aan een restauratiebeurt toe. Dat is een hele dure grap, omdat je niet zomaar even aan een monument mag gaan klussen. Dus hoopt de club nu op hulp van mensen die de club, maar vooral de kantine, een warm hart toedragen.

Kees Kokkelkoren, voorzitter van RCH - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Sinds 2005 heeft het clubhuis van RCH de status van gemeentelijk monument. Het volledig houten pand werd in 1932 gebouwd, toen de club van Haarlem naar Heemstede verhuisde. Architect was Cornelis van Gelder, die destijds voor de gemeente Heemstede werkte. 

Meteen opvallend is het uitstekende dak, gebaseerd op de ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. "Met als doel om de verbinding tussen binnen en buiten te maken. Het geeft een beetje een paviljoens- of restaurantgevoel", vertelt Sjaak Struijf, wethouder sport in de gemeente Heemstede. "Het monumentale zit hem echter niet alleen in het gebouw, maar ook in de plek waar het staat. In het midden van het sportpark, dat is uniek. Omgeven door groen, al met al heeft het een parkachtige uitstraling. Het gebouw had ook net zo goed in het Vondelpark of het Groenendaalse Bos kunnen staan."

Grondige onderhoudsbeurt nodig

In 1946 werd het clubhuis uitgebreid. Dat meest recente deel, waar nu onder meer de keuken in gevestigd is, is aan de buitenkant voor een deel aan het verpauperen. "Die zijde staat continue in de zon. Het hout en de verf zijn daarom flink versleten en nodig aan vervanging toe", aldus Kees Kokkelkoren, voorzitter van RCH.

Tekst loopt door onder de video

Het onderhouden van de monumentale voetbalkantine is een dure grap voor RCH - NH Nieuws

Dus even naar de bouwmarkt, een paar planken kopen en een klodder blauwe verf en 'klaar is Kees'. Maar zo makkelijk gaat dat niet bij deze kantine. Omdat het een gemeentelijk monument is, mag je niet zomaar iets verbouwen. "We moeten het in de oorspronkelijke staat houden. Je mag geen raampje of deur veranderen. Anders verliest het zijn status en maak je ook geen aanspraak meer op financiële ondersteuning van de gemeente bij onderhoud", vertelt Kokkelkoren. 

Voor de komende onderhoudsbeurt betekent het dat alle onderdelen speciaal handmatig voor de kantine van RCH gemaakt moeten worden. "Het zijn rabatdelen, dat zijn planken die je in elkaar kan schuiven. Die moeten allemaal op maat gemaakt worden uit een bepaald soort hout. Dat wordt een dure liefhebberij", aldus Kokkelkoren. Al met al komt het prijskaartje voor RCH daarom op minimaal 20.000 euro uit.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Omdat dat een fors bedrag is, helemaal in deze tijden, is de club de doneeractie 'Help het RCH -clubhuis renoveren' gestart. Inmiddels hebben leden en oud-leden al ruim 5.000 euro bij elkaar gebracht. Iedere donatie boven de 35 euro krijgt een tekening van het clubhuis van de hand van de Haarlemse tekenaar Eric Coolen.

Opvallend is dat op die tekening een voetballer staat, gehuld in het zwart-blauw gestreept tenue van RCH. "Dat is Johan Neeskens, die is hier zijn voetbalcarrière begonnen", aldus Kokkelkoren. Hij heeft de oud-international al gemaild over de actie voor het clubhuis, maar vanuit Zwitserland, waar Neeskens woont, kwam nog geen reactie. "Misschien zijn ze wel op vakantie."

De kantine van RCH, getekend door Eric Coolen - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

De gemeente Heemstede draagt ook financiëel een steentje bij aan het onderhoud. "Om gemeentelijke monumenten te herstellen in de oorspronkelijke situatie is er geld ter beschikking. Dat is 50 procent van de onderhoudskosten, tot een maximum van 5.000 euro. Dus daar zal het nu dus wel op uitkomen", aldus wethouder Struijf. 

Voorzitter Kokkelkoren hoopt het geld snel bij elkaar te hebben. Een timmerbedrijf in Heemstede zal de houten planken handmatig vervaardigen. Een lust voor het oog, maar een last voor de portemonnee, zo'n gemeentelijk monument? "Soms wel, want zo nu en dan zou je qua isolatie van het pand wel iets willen doen, maar dan verliest het wel zijn status als monument. Dan doe je het toch niet. Over het algemeen ben ik alleen maar trots. Als ik hier telkens kom aanrijden denk ik altijd 'wat is het toch een apart gebouw, een voetbalkantine als monument, uniek in Nederland'."

Voetballers van RCH voor de monumentale sportkantine - Foto: Historische Vereniging Haerlem / Noord-Hollands Archief

Uit de motivering van de gemeente om de kantine van RCH in 2005 op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen:

'De sportkantine uit 1932-33 is cultuur- en architectuurhistorisch van belang vanwege de functionele en typologische zeldzaamheid binnen Heemstede als oorspronkelijke  sportkantine van de Racing Club Heemstede. De sportkantine heeft ensemblewaarde
vanwege de oorspronkelijke situering en de verbondenheid met de aanliggende
sportvelden. Architectuurhistorisch is het gebouwtje waardevol vanwege de verschijningsvorm met Wrightiaanse kenmerken zoals het sterke horizontale karakter door de ruime dakoverstekken en de vormgeving van de deur- en vensterpartijen.'

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]