Start van hoofdcontent

EENIGENBURG

nl

Dorpsactie voor boer Bram levert meer dan 35.000 euro op: "We staan er versteld van"

31 maart 2021, 16.01 uur · Aangepast 31 maart 2021, 17.14 uur · Door Matthijs Gemmink

Collega's en dorpsgenoten hebben meer dan 35.000 euro ingezameld voor boer Bram Borst uit Eenigenburg. Hij kreeg een stevige milieuboete te verwerken. Volgens de overheid kwam er te veel fosfaat vrij op zijn bedrijf, maar de biologische boer was het er niet mee eens. Toch kwam hij niet onder de boete van 12.000 euro uit.

Actie voor boer Bram levert meer dan 35.000 euro op: "Hier kan ik wel een trekker van kopen" - NH Nieuws

De actie kwam van de grond nadat de 86-jarige Anne Visser het verhaal van Bram voorbij zag komen. "Ik maakte me zorgen en was bang dat hij het niet zou redden", vertelt ze in de tuin van Museum Eenigenburg. Ze herkent als voormalig boerin de problemen waarin je kunt belanden. "Als je als kleine boer zo'n strop krijgt, dan is dat heel erg."

Samen met de Eenigenburg Stichting en de collega's van biodynamisch tuinbouwbedrijf de Lepelaar werd snel een actie uit de grond gestampt om Bram te helpen. Die had de 12.000 euro eigenlijk nodig om een nieuwe trekker te kunnen kopen, maar nu ging het op aan de boete. Er kwam zelfs een protestlied.

Tekst gaat verder onder de video.

Protestlied voor boer Bram - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Inzameling

"We staan er zelf eigenlijk versteld van", zegt Lisa Johnson van de Eenigenburg Stichting. "Binnen 25 dagen meer dan 35.000 euro bij elkaar. En ja, het geld is belangrijk, maar ook de steunbetuigingen die mensen hebben geuit, zijn hartverwarmend."

Vandaag overhandigde burgemeester Marjan van Kampen van de gemeente Schagen symbolisch de cheque aan boer Bram. Ook was er geregeld dat hij een proefritje kon maken in een trekker waar hij zijn oog op had laten vallen voor alle ellende begon. "Dit is fantastisch. Mag ik echt even een rondje rijden", vraagt hij achter het stuur.

Actie

Nu de geldinzameling rond is, wil het niet zeggen dat de actie vanuit Eenigenburg stopt. "Wij gaan door. We willen samen met de gemeente en de provincie meer mogelijk kunnen maken hier in de buurt van Eenigenburg", zegt Lisa Johnson van de Eenigenburg Stichting. En ook boer Bram Borst blijft strijdbaar.

Het vele gebruik van geïmporteerd soja in de Nederlandse agrarische sector baart hem zorgen. Hij wil duidelijk maken dat er heel veel bomen worden gekapt in Zuid-Amerika om het product te verbouwen. "Nu heb ik wel weer energie om de zaak weer aan te pakken en samen met Lisa de zaak landelijk uit te dragen om de mensen te laten zien dat dat niet oké is."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]