Ga naar Content

Gemeente komt met 21,4 miljoen euro om cultuursector te steunen

De gemeente Amsterdam presenteert vandaag een plan om de noodlijdende culturele sector in de stad ondersteuning te bieden tijdens de coronacrisis. Hiervoor wordt een bedrag van 21,4 miljoen euro  gereserveerd.

v.l.n.r: de Parade, Kingsland, Amsterdams Verbond - Foto: De Parade, Kingsland, Amsterdams Verbond

Het geld is ook bedoeld om culturele instellingen en makers te helpen bij het opstarten, zodra versoepeling van coronamaatregelen weer mogelijk is laat cultuurwethouder Meliani weten. Het plan zet in op 'behoud van banen in de cultuursector, het bevorderen van cultuurbezoek, het stimuleren van nieuwe samenwerkingen en experimenten om de cultuursector toekomstbestendig te maken'.

Krachten bundelen

De gemeente zet gesprekken met het Rijk voort over extra steun aan de cultuursector en over meer mogelijkheden voor openstelling. Ook worden gesprekken met private fondsen en bedrijven in Amsterdam gevoerd over gezamenlijke ondersteuning van kunst en cultuur in Amsterdam.

Het totale bedrag van 21,4 miljoen euro voor het plan bestaat uit het resterende bedrag van de gemeentelijke steunmaatregel 2020  van 5,7 miljoen euro en de ontvangen middelen uit het tweede steunpakket van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de lokale cultuursector van
 15,7 miljoen euro.

Het plan wordt in verschillende fases uitgevoerd, te beginnen bij het verlenen van noodsteun aan de sector.

Kunstenplan en (buurt)theaters

Er wordt een brede regeling aangeboden van totaal 16 miljoen euro voor instellingen in het Kunstenplan en instellingen die geen onderdeel uitmaken van het Kunstenplan, zoals kleinschalige (buurt)theaters en musea.

Broedplaatsen en buurtgerichte initatieven

Er komt een noodsteunregeling  van 0,5 miljoen euro voor broedplaatsen die in zwaar weer verkeren. Daarnaast komt er extra budget van 2 miljoen euro bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor projecten van onafhankelijk werkende makers en (buurtgerichte) initiatieven.

Nachtcultuur, festivals en evenementen

Vanuit Kunst en Cultuur zal de gemeente nachtclubs ondersteuning bieden in het opstarten van de programmering. Er komt een speciale stimuleringsregeling voor culturele nachtclubs waarmee makers, dj’s en kunstenaars geboekt kunnen worden zodra de deuren opengaan.

Voor vergunning plichtige festivals en evenementen worden in 2021 (en mogelijk ook in 2022) minder leges in rekening gebracht. Dit moet bijdragen aan de opstart van grote en kleine evenementen in de stad. De komende periode wordt dit verder uitgewerkt.

Oprichting Maatschappij voor Behoud van Kunst en Cultuur

 De gemeente en de provincie Noord-Holland  ondersteunen gezamenlijk de oprichting van de Maatschappij voor Behoud van Kunst en Cultuur (MBKC).Op dit platform, een initiatief van de Amsterdamse Kunstraad en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bieden ervaren professionals uit het bedrijfsleven zich aan als coach voor instellingen uit de culturele sector.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]