Ga naar Content

De Kop krijgt weer kleur: "De narcissen schieten de grond uit"

BURGERBRUG - Het bollenseizoen kwam door het koude begin van het jaar wat traag op gang, maar dankzij het zonnetje komt er steeds meer kleur in de Noordkop. Veredelaar en narcissenliefhebber Carlos van der Veek geniet met volle teugen.

De Kop krijgt weer kleur: "De narcissen schieten de grond uit" - NH Nieuws

"Mijn grote passie is narcissen telen en veredelen. Ik maak nieuwe soorten en dit is het veldje waar ik verzamel en doorteel", vertelt Van der Veek bij zijn proeftuin, waar zo'n 1.000 soorten narcissen staan. "Ik vind het een hele mooi bloembol, hij vraagt niet teveel. Ik ben gerust ook dol op krokussen, maar de narcis, dat is mijn bloem."

De liefde voor de bloem heeft hij niet van een vreemde, zijn vader was ook al een groot verzamelaar. "Hij had zelfs zo'n 2.635 soorten op naam en nog eens 1.000 zaailingen. Niet veel mensen weten dat er zoveel soorten zijn.  Mijn vader was echt verslaafd aan de narcissen", zegt Van der Veek.

Zonnetje

Het zonnetje scheen gisteren al lekker en ook vandaag wordt het een prachtige dag, als de voorspellingen uitkomen. "Het was even wachten, want het was koud. Anders kan je in maart al wel flink in de bloemen zitten, nu is het al bijna april. Nu zo'n dag als deze, je ziet het letterlijk groeien. Ik had maandagochtend even een rondje gedaan en ik verbaas me hoe hard het is gegaan."

"Geniet! Daar zijn de bloemen voor"

Carlos van der Veek, narcissenliefhebber

Het hoogtepunt van de kleurenpracht in de Noordkop zal zo'n beetje half april zijn, houdt Van der Veek altijd aan. De bloemen hebben een vaste volgorde van opkomst, vertelt hij: "Voor mij begint het seizoen met de sneeuwklokjes. Daarna komen de krokussen, die geven wat stuifmeel aan de bijen. Daarna komen de narcissen en dan volgen, als het warm genoeg is, de tulpen. Dat zijn een beetje de prinsesjes onder de bloemen."

Geniet

De sector lijkt de komende tijd op flinke drukte te kunnen rekenen. "Doordat mensen veel thuis zijn, zorgen ze ook dat de tuin wat extra aandacht krijgt", legt Van der Veek uit. Er gaan dus meer bloemen, planten en bollen de grond in. Na het onzekere jaar 2020, lijkt dit jaar beter te gaan worden.

Wie de komende maanden wil genieten van de veelkleurige velden in de Noordkop, krijgt twee tips mee van Van der Veek. "De eerste is: geniet! Maar ga er niet teveel in. De kwekers moeten extra spuiten en ergeren zich er aan. De bloemen raken beschadigd. Dus doe voorzichtig. Maar nogmaals: geniet! Daar zijn de bloemen voor."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]