Noord-Holland

NL
V

Ziekenhuizen onveranderd druk: "Zou kunnen dat maatregelen verscherpt moeten worden"

30 maart 2021, 20.00 uur · Aangepast 31 maart 2021, 10.03 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Ziekenhuizen in de provincie hebben het nog steeds aanhoudend druk met de zorg aan coronapatiënten. Al weken is de druk op de verpleegafdelingen en IC's hoog en die druk lijkt voorlopig nog niet af te nemen, zeggen ziekenhuizen tegen NH Nieuws. "We bereiden ons nog steeds voor op code zwart."

NH Nieuws / Noordwest Ziekenhuisgroep

"Alle wijzers in het rood." Zo kopte het RIVM vandaag hun wekelijkse overzicht van de besmettingscijfers. Voor de zevende week op rij zijn die landelijk toegenomen. En in onze regio is dat ook te merken. Op sommige plekken is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling.

Ook al kunnen besmettingen niet direct tot meer ziekenhuisopnames leiden, zien de ziekenhuizen ook nog steeds evenveel patiënten binnenkomen als de afgelopen weken. Het neemt weliswaar niet toe, maar het zorgt er wel voor dat de druk de afgelopen tijd constant hoog blijft. "We hebben het een aantal weken al stabiel druk. Er liggen momenteel 25 patiënten op de kliniek, 9 op de IC. Vorige week waren het ook rond die aantallen", zegt woordvoerder Marjolein Beijne van de Dijklander Ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend.

Maximale capaciteit

"Dit is niet alarmerend, wel vervelend dat het zo hoog blijft", zegt Rinske de Wit van de Noordwest Ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder. Ook daar zien ze een stabiel hoog beeld in de opnamecijfers. "Maar het is nog niet de maximale capaciteit zoals we die eerder hebben gehad."

In de ziekenhuizen van Tergooi in Hilversum en Blaricum is dat juist wel het geval. "We hebben regionaal afgesproken dat we negen IC-bedden vrij hebben voor coronapatiënten. Daarvan zijn er nu acht bezet. Dat is zorgelijk en betekent dat we aan onze max zitten", zegt woordvoerder Wencke Fassbender.

Overplaatsen

Door de aanhoudende drukte in de ziekenhuizen, moeten ook dagelijks mensen worden overplaatst naar andere ziekenhuizen in het land. Vaak is dat dan niet naar een ziekenhuis elders in de provincie, omdat het daar ook al druk is. "Er is een grotere kans dat ze naar Utrecht gaan, of naar Groningen of Maastricht. Net waar er plek is", zegt Beijne namens de Dijklander Ziekenhuizen. "Het is heel vervelend. Het zal je moedertje maar zijn die naar Maastricht moet."

NH Nieuws nam een kijkje in het Dijklander Ziekenhuis hoe corona de gang van zaken in het ziekenhuis heeft veranderd en maakte er een vijfdelige serie van. Bekijk de reportages hier terug:

In het noorden van de provincie is de situatie qua besmettingscijfers en ziekenhuisopnames nog steeds het meest zorgelijk. De afgelopen weken staat de regio in de landelijke top drie.

Een paar weken geleden zei directeur Martin Smeekes van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord te vrezen voor code zwart, mogelijk eind maart. Die vrees heeft hij nu eind maart aangebroken is, nog steeds. "We bereiden ons nog steeds voor op code zwart. We zien dat we half april de piek gaan bereiken. Wat ik in februari zei, is nog steeds waar."

Quote

"We moeten ons de crisis uit vaccineren, want die groep is beschermd. In verzorgingshuizen neemt het enorm af"

Martin Smeekes, directeur veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Hij spreekt de vrees uit dat de maatregelen mogelijk weer verscherpt moeten worden. "Er zijn op scholen ook meer besmettingen. Kinderen worden niet echt ziek, maar kunnen wel ouders en grootouders besmetten. In België hebben ze de scholen daarom weer dicht gedaan. Dus dat zou kunnen, maar iedereen is enorm terughoudend. Ook omdat het enorme gevolgen kan hebben voor jongeren, zoals geestelijke problemen. Ik zie dat daarom hier niet zo gebeuren."

Maar bovenal ziet Smeekes een oplossing uit deze voortdurende crisis. "We moeten ons de crisis uit vaccineren. Want die groep is beschermd, zien we. In verzorgingshuizen neemt het enorm af. Als je in een behoorlijk tempo door kunt vaccineren, gaat het steeds beter. Nog steeds verwacht ik half mei, eind mei, een heel eind te zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]