Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Enige Westfriese sterrenrestaurant van de lijst af: "Achter elke traan zit een glimlach"

29 maart 2021, 20.37 uur · Door Isabel Broersen

WEST-FRIESLAND - Er pronkt geen culinaire Westfriese trots meer op de lijst van sterrenrestaurants die vandaag bekendgemaakt werd door Michelin. Het Hoornse Restaurant Lucas Rive was sinds 2014 bekroond met één ster, maar dit jaar verdwijnt het restaurant van de lijst. Sterrenchef Lucas Rive overleed in 2019 en sinds eind vorig jaar staat het restaurant te koop. Tot de verkoop wordt er 'gekookt op het niveau dat Lucas kookte.'

Restaurant Lucas Rive / sfeerimpressie restaurant Oxalis. - NH Nieuws / Willem Kis (westfrieslandproeft.nl)

Aan het Algemeen Dagblad vertelt Michelin dat zes Nederlandse restaurants van de lijst af zijn. "Niet omdat Michelin ze minder van kwaliteit acht, maar omdat ze zijn gestopt, omdat ze failliet zijn gegaan of omdat het restaurant in andere handen is overgegaan", aldus het AD.

Restaurant Lucas Rive staat sinds eind vorig jaar te koop. Zonder ster is een restaurant aantrekkelijker voor de verkoopmarkt, legt weduwe Deborah Rive uit. De aankoop van een sterrenrestaurant legt de lat hoog voor een eventuele nieuwe eigenaar. "De stempel van Lucas zit erop", vertelt Deborah. "Ik heb vandaag contact gehad met Michelin en ik vind het mooi dat ze zo met ons begaan zijn."  

"Niemand kan zo goed koken als Lucas"

Deborah Rive, weduwe LucAs Rive

"Het blijft natuurlijk heel verdrietig als je de ster kwijtraakt, maar achter elke traan zit een glimlach", blikt Deborah terug op de zeven jaar dat ze het restaurant runde met haar man Lucas. "Niemand kan zo goed koken als Lucas", zegt Deborah. 

Restaurant Lucas Rive is gelegen aan Oude Doelenkade in de Hoornse haven. Chefkok Lucas Rive overleed in december 2019 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Rive had in totaal drie sterren op zijn naam staan en was op zijn 27e de jongste sterrenchef van Nederland.

Sterrenchef

Voordat Lucas Rive in Hoorn begon, was hij jarenlang chef bij De Bokkedoorns in Overveen, dat twee Michelinsterren droeg. In 2013 startte Rive zijn restaurant in Hoorn, dat na vijf maanden al bekroond werd met één ster. Deborah: "We waren destijds super vereerd dat we zo snel een Michelinster kregen."

Het restaurant staat nog steeds in de verkoop, al is de keuken geopend: er wordt volgens Deborah nog altijd 'gekookt op het niveau van Lucas'. Liefhebbers van culinaire hoogstandjes kunnen hun menu vanwege corona nu alleen afhalen.

Wel vier aanbevelingen

Met het verdwijnen van de ster voor restaurant Lucas Rive, verdwijnt ook het enige sterrenrestaurant uit de regio. Wel beveelt Michelin vier West-Friese eetgelegenheden aan. Dit zijn Oxalis in Wervershoof, Meijers 2.0 in Medemblik, Marque in Hoorn en La Mère Anne in Oudendijk.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]