Ga naar Content

Tata Steel geeft toe: "We hebben brand pas na 57 minuten gemeld bij de Omgevingsdienst"

IJMUIDEN - Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied wil dat Tata Steel onderzoek doet naar de brand die gistermiddag ontstond op een transportband in Kooksfabriek 2. Daarnaast willen zij weten waarom de brand niet direct werd gemeld. "Tata Steel had deze brand direct telefonisch aan ons moeten melden, maar dit hebben ze niet gedaan", aldus woordvoerder Annemiek Bots. 

Foto: NH Nieuws

De inspecteur van de omgevingsdienst was hierdoor pas ter plaatse toen de brand al meester was. Woordvoerder van Tata Steel, Robert Moens erkent dat ze hen te laat hebben geïnformeerd. "We hebben de brand pas na 57 minuten gemeld en dat is later dan gebruikelijk. We hadden ze eerder op de hoogte moeten stellen, maar dat is gisteren door een menselijke fout anders gelopen", geeft Moens toe. "Iemand heeft het te laat gemeld."

"Er kan bij elk bedrijf een calamiteit ontstaan", zegt Bots. "Het is dan wel van groot belang dat de omgevingsdienst direct wordt geïnformeerd, zodat we er ter plekke op kunnen toezien dat de getroffen maatregelen om de brand te bestrijden zo min mogelijk effect hebben op het milieu. En dat we de omgeving zo goed mogelijk kunnen informeren."

"Het inzetten van het NL-Alert bleek in dit geval niet nodig"

Stefanie van Waardenburg, Veiligheidsregio Kennemerland

"De communicatie naar buiten toe werd direct opgestart, onder andere via social media", zegt Stefanie van Waardenburg, woordvoerder van veiligheidsregio Kennemerland. Vanuit omwonenden klonken desondanks boze geluiden dat er geen NL-Alert was ingezet en dat ze relatief laat op de hoogte werden gesteld.

Op de vraag waarom er geen NL-Alert werd ingezet - waarmee je in een keer de gehele bevolking bereikt - zegt Van Waardenburg dat het in dit geval niet nodig bleek: "Vanwege het snelle verloop van het incident en vanwege het feit dat communicatie online en door de media al snel goed werd opgepakt."

Ook Tata Steel zegt dat zij via Twitter en door middel van een nieuwsbrief informatie hebben gedeeld met omwonenden, zij het dus met enige vertraging.

De tekst gaat verder onder de video van de brand 

Brand bij Tata Steel - NH Nieuws

Gisteravond liet de brandweer weten dat er bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Advocate Benedicte Ficq, die namens verschillende bewoners- en milieuorganisaties aangifte doet tegen Tata Steel, zet vraagtekens bij deze conclusie. 

"De brand van gisteren leek met het blote oog alsof heel Tata Steel in brand stond. Gigantische zwarte rookwolken gingen de lucht in", zegt Ficq. "Dan vind ik het opvallend dat de meetstations ten tijde van de brand niet meer uitstoot hebben geregistreerd. Zoveel rookontwikkeling, maar niets daarvan terug te zien op de meetstations. Dat baart mij zorgen."

De veiligheidsregio bevestigt wederom dat er tijdens de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, maar, zegt Van Waardenburg: "Bij rookontwikkeling komen in de basis altijd gevaarlijke stoffen vrij." 

Vraagtekens

Ficq vraagt zich hardop af hoe de brandweer zo snel kan vaststellen dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. "Ik ben geen expert in het meetproces, dus ik vind het raar om de conclusie van de brandweer te betwisten", stelt de advocaat. "Maar ik zet er wel mijn vraagtekens bij."

"Onderzoek moet uitwijzen of de brand in 2018 een vergelijkbare oorzaak had"

Annemiek Bots, woordvoerder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

In november 2018 woedde er ook een brand op een transportband in Kooksfabriek 2 van Tata Steel. Bots laat weten dat het om een andere transportband gaat. "Onderzoek moet uitwijzen of het een vergelijkbare oorzaak had", aldus Bots.

"Tata Steel moet nu onderzoek doen en ons informeren over wat ze gaan doen om herhaling te voorkomen. We houden ook vinger aan de pols over de maatregelen die Tata de komende dagen gaat treffen. Een van onze toezichthouders gaat vandaag nog naar het terrein om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de schade en wat er op korte termijn volgens ons moet gebeuren," aldus Bots. "Wanneer dat niet goed wordt opgevolgd, stellen we een onderzoek in en volgen er stappen via toezicht en handhaving."

Op het bericht dat Tata Steel van de omgevingsdienst onderzoek moet doen naar de brand reageert woordvoerder Moens dat zij zelf al een onderzoek naar het ontstaan van de brand zijn gestart. "We zullen de omgevingsdienst informeren, zodra de resultaten daarvan bekend zijn."

Zwarte sneeuw

De omgevingsdienst stelde half maart al een onderzoek in naar mogelijke strafbare feiten van Tata Steel naar aanleiding van de zwarte sneeuw in februari. Het staalbedrijf heeft toegegeven dat de schuld daarvan bij hen lag.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]