Ga naar Content

Acteur Frederik de Groot was ooit wereldberoemd in Canada

In de serie Iconen voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat acteur Frederik de Groot. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn rol van Jan van Gorkom in de succesvolle tv-serie De Fabriek.

Frederik de Groot als Jan van Gorkom in de tv-serie 'De Fabriek' - Foto: AVROTROS/Joop van de Ende Producties

Biografie:

Naam: Frederik de Groot

Geboren: Bilthoven, 23 mei 1946

Beroep: acteur, stemacteur, trouwambtenaar

We spreken af met Frederik de Groot in de Hervormde Kerk in Zwaag. Dat is voor hem een bekende plek. "Het is ook zo'n beetje mijn huiskamer geworden", zegt De Groot. Eén keer per week nam hij hier een radioprogramma op over het geloof. Als het straks weer kan, gaat hij er zeker mee door. Een aantal jaar terug kwam hij tot het geloof. Inmiddels is hij ook voorzitter geworden van de stichting die zich inzet voor het behoud van deze kerk.

De Groot is bovendien trouwambtenaar, dus ook in die hoedanigheid is dit zijn thuis. "Maar het is ook een prettige plek om te mediteren. En ik mag ook wel eens in kerken spreken, en dan oefen ik hier stiekem."

De Fabriek

Maar we kennen Frederik de Groot natuurlijk van zijn talloze rollen in films en tv-series. De Fabriek was zijn grote doorbraak. "Het ging over een suikerfabriek. Ik speelde daarin Jan van Gorkom, een autistische student uit Delft die eigenlijk alles beter wist", aldus De Groot. 

Dat was niet zo, maar hij had wel een sterke mening over alles. In zijn ogen was de fabriek mateloos ouderwets en nodig aan vernieuwing toe. Dat zorgde dan weer voor ruzies en spanningen met zijn oom Dries, gespeeld door Rudi Falkenhagen, die de fabriek leidde. 

"Wat bijna niemand weet, is dat ik twaalf jaar lang wereldberoemd was in Canada"

frederik de groot, acteur

Na De Fabriek speelde Frederik de Groot in dramaseries als Heerenstraat 10 en politieseries als Unit 13 en Bureau Kruislaan. "En wat bijna niemand weet", vult De Groot aan, "is dat ik twaalf jaar lang wereldberoemd was in Canada. Ik heb jarenlang commercials gemaakt voor ING Direct. Elke dag werden die daar uitgezonden. Twee keer per jaar werd ik overgevlogen naar Toronto of Vancouver."

Het is te danken aan de moeder van Frederik dat we vandaag de plakboeken van zijn carrière in kunnen zien. Waar haar zoon zichtbaar was, plakte zijn moeder dat in een mooi boek in. Ontroerend zijn de foto's die de trotse mama maakte van het tv-scherm als haar Freddy daarop verscheen. Als Frederik op ons verzoek op zoek gaat naar  foto's van Unit 13, komt hij tot ontdekking dat die er niet zijn. Zijn moeder was inmiddels overleden en zelf is hij niet zo'n 'plakker.'

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.