Ga naar Content

Grote drukte op populaire fietsroutes door de natuur: "Tijdslot voor racefietsers beste oplossing"

ZANDVOORT - Met een flinke zuidwestenwind trekt het fietspad langs de kust tussen Zandvoort en Noordwijk veel racefietsers. En als straks de zon zich meer gaat laten zien, wordt het dringen geblazen. Racefietsers zelf komen met een oplossing: een tijdslot. "Net zoals in het bos als we fietsen met de mountainbike, dan moeten we er om half elf uit."

Geliefd fietspad tussen Zandvoort en Noordwijk - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Fietsen is afgelopen jaar extreem populair geworden, zowel op een elektrische fiets als op een racefiets. Dat weten ook de dames van de roeivereniging, die momenteel niet hun sport mogen beoefenen en dus maar de fiets pakken. "We gaan altijd lekker vroeg op pad, want hoe vroeger hoe minder mensen je tegen komt." Een voor een draaien ze van het fietspad de boulevard van Zandvoort op, want afstand houden van elkaar blijft belangrijk. 

Maar de drukte is niet helemaal te vermijden, terwijl het vandaag niet eens lekker fietsweer is voor de langzame recreanten. Rond elf uur verschijnen meestal de eerste gezinnen fietsend of lopend, en dan is het 'not done' om snel de bochtjes in het parcours te trekken, zegt een racefietser tegen NH Nieuws. 

De Haarlemse wielervereniging HSV De Kampioen roept haar leden al op om goed uit te kienen wanneer ze de weg op gaan. "Ik denk dat zeker als je wat sneller bent,  je er rekening mee moet houden dat je niet die plekken opzoekt op die tijdstippen om te gaan fietsen." Volgens bestuurslid Vincent van der Kraan is het wel iets meer de verantwoordelijkheid van de wielrenners. "We hebben af en toe niet zo'n beste reputatie, dus dat brengt ook wel een stukje extra verantwoordelijkheid met zich mee."

Tijdslot voor racefietsers op populaire fietspaden? - NH Nieuws / Geja Sikma

Bovendien vindt Van der Kraan van wielervereniging HSV De Kampioen dat er tijdens drukte ook niet geracet moet worden. "Dan moet je niet voor de snelste tijd of voor het hoogste gemiddelde gaan."

En laat dat nou net wel de uitdaging zijn op het 7,7 kilometer lange fietspad door de duinen naar de Langervelderslag. "Dit is echt het allermooiste fietspad van Nederland met wind mee", vertelt een wielrenner uitpuffend na die rit. "Met dit weer kunnen we het doen, maar als het mooier weer is zijn er veel te veel mensen met kleine kinderen die er fietsen en dan wordt het gevaarlijk." 

Een andere wielrenner vreest daarom het volgende weekend met Pasen. "Ik denk dat het helemaal een gekkenhuis wordt en dat ik dan hier ook niet kom fietsen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]