Ga naar Content

Geen toeristen in Bollenstreek: regio loopt miljoenen euro's mis

Het is stil in de Bollenstreek. De miljoen toeristen die jaarlijks naar de regio komen voor het bloemencorso, de Keukenhof en de bloemenvelden blijven dit jaar vanwege corona weg. Hierdoor lopen de ondernemers uit dit gebied een totaalbedrag van vijftien miljoen euro omzet mis. Maar het gemis gaat om veel meer dan geld. In de tweede aflevering van de tv-serie ‘De gezichten van Bloemencorso Bollenstreek’ vertellen drie inwoners uit de streek wat dit toerisme voor hen betekent.

Geen toeristen in Bollenstreek: regio loopt miljoenen euro's mis - NH Nieuws

De Haarlemse theatermaker Hans Goes is vrijwilliger bij de entertainmentcommissie van het bloemencorso. “De praalwagens vertrokken ooit vanuit Haarlem, toen was de optocht nog klein”, legt hij uit. “Tegenwoordig trekt het corso jaarlijks 800.000 bezoekers. Dit is het tweede grootste evenement van onze stad, er komen zelfs bezoekers uit Azië." 

"De buitenlandse toeristen kijken graag naar praalwagens met Hollandse folklore", vertelt Goes.  "Daar houden we bij het bedenken van de thema’s van de wagens rekening mee. Daarnaast is er elk jaar een praalwagen vanuit China, Thailand of Maleisië. China is echt een vaste klant van het corsopubliek, er komt altijd een grote Chinese delegatie hiernaartoe. Dat is mooi om te zien.”

Voorlichting

Tegenwoordig is Haarlem het eindpunt van het corso en vertrekt de optocht vanuit Noordwijk. Daar in de buurt is in 2019 het bollenmuseum Tulip Experience Amsterdam opgericht. “Normaal ontploft de regio als het corso rijdt, maar vanwege corona komen er helaas geen toeristen en is ons museum nog dicht”, vertelt general manager Sylvia Pennings, die zelf dochter van een kweker is.

"We verwerken tulpenbollen in diverse gerechten"

Ton freriks - eigenaar restaurant de vier seizoenen

Ze vindt het jammer, al zijn de kwekers niet altijd blij met alle toeristen. “Ze lopen het land op en maken daarbij een hoop bloemen kapot. Veel mensen beseffen niet dat ze op iemands brood staan. Daarom willen we in dit museum een stuk voorlichting geven. Daarnaast hebben we showtuin met een miljoen tulpen, daar mogen mensen doorheen lopen en prachtige foto’s maken.”

Bloemenmenu

De toeristen kunnen de bloemen niet alleen bekijken, maar ook opeten. Restauranteigenaar Ton Freriks begon zes jaar geleden met een bloemenmenu. “Het bloemencorso rijdt door de straat van ons restaurant”, legt hij uit. “Normaal zijn dit voor ons de druktste dagen van het jaar. We zitten stampvol met toeristen die voor het corso komen. Speciaal voor hen verwerken we bloemen en tulpenbollen in diverse gerechten. Een tulpenbol heeft de smaak van een ui, het is iets meliger. Het is smaakvol in combinatie met andere ingrediënten.”

Volgend jaar

Freriks noemt het zuur dat het bloemencorso dit jaar voor de tweede keer achter elkaar niet rijdt. Doordat er geen toeristen komen, mist hij veel omzet. “Het corso moet het blijven. Het is een belangrijk evenement voor de streek.” Daar sluiten de anderen zich bij aan. “Het toerisme bereikt echt zijn hoogtepunt in de corsoweek”, aldus Pennings.

“Het is een enorm groot gemis dat het weer niet door kan gaan, maar we zetten alles in op volgend jaar. Dan gaan we een prachtig seizoen neerzetten met elkaar.” Goes is het daarmee eens. “Volgend jaar bestaat het Bloemencorso Bollenstreek 75 jaar, dan gaat ie zeker rijden. Let maar op!”

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.