Amsterdam

NL
V

Meer Mokum in de Tweede Kamer: dit zijn de nieuwe Amsterdamse Kamerleden

26 maart 2021, 20.02 uur · Door NH Nieuws & AT5

AMSTERDAM - Vandaag is de definitieve lijst van alle Tweede Kamerleden vastgesteld en er komen maar liefst dertien Amsterdammers bij. Vier van hen verlaten hiermee de gemeenteraad. Zij zullen de stad op landelijk niveau gaan vertegenwoordigen.

D66-raadsleden Hülya Kat (nummer 17) en Alexander Hammelburg (nummer 23) mogen het Binnenhof hun nieuwe werkplek noemen. Ook Don Ceder (nummer 4) van de ChristenUnie en lijsttrekker Sylvana Simons van Bij1 gaan naar Den Haag.

Simons vertrok eind vorig jaar als raadslid om zich volledig te focussen op de campagne. Of de partij een zetel zou halen was nog even spannend, uiteindelijk werd er één zetel bemachtigd. Op de verkiezingsavond zelf noemde Simons de ene zetel al historisch.

De meeste voorkeursstemmen

Raadslid en advocaat Don Ceder kreeg de meeste stemmen voor de ChristenUnie in de stad. "Ik heb iets meer voorkeursstemmen dan Gert-Jan Segers, dat is natuurlijk hartstikke mooi. Ik heb mijn best gedaan om als raadslid op te komen voor kwetsbaren in de stad en ik denk dat mensen het daarom mij ook gunnen", zegt Ceder.

Op welk aantal zetels de partij zou eindigen was nog even spannend, het schommelde steeds tussen vier en vijf. "Toen de uitslag uitkwam besefte ik me dat het ging lukken en begint er een achtbaan van vervolgstappen: praktijk stopzetten, nieuwe rol aannemen en voorbereiding op de installatie."

Ceder heeft zijn ontslagbrief ingeleverd, waarmee zijn vertrek uit de raad definitief is. Hij kijkt met trots terug naar zijn tijd in de raad: "Het is een eer geweest om de stad te mogen dienen."

Het kersverse Kamerlid hoopt een stukje Mokum mee te brengen naar Den Haag. "Ik wil opkomen voor mensen en voor verhalen die nog niet altijd even duidelijk worden verteld. Amsterdam is een extra stem rijker in de kamer in plaats van dat ze mij hier kwijt zijn", wil hij nog meegeven. 

Een vloot aan Amsterdammers

Naast de vier raadsleden zijn er ook nog negen nieuwe Kamerleden die het Binnenhof hun nieuwe werkplaats mogen noemen. Zo gaan Mariëlle Paul (nummer 17), persvoorlichter Pim van Strien (nummer 31) en partner bij een advocatenkantoor Folkert Idsinga (nummer 33), de VVD versterken.

Voor Forum voor Democratie, die van twee naar acht zetels gingen, neemt bedrijfseconoom en penningmeester van de partij Olaf Ephraim (nummer 3) plaats in Den Haag. Nieuwkomer Volt heeft drie zetels weten te bemachtigen, twee van die zetels zullen worden gevuld door Amsterdammers. Dat zijn lijsttrekker Laurens Dassen en Nilüfer Gündoğan (nummer 2).

Voorkeurstemmen

Kauthar Bouchallikht (nummer 9) van GroenLinks heeft de Kamer gehaald op een speciale manier, namelijk met voorkeurstemmen: 27.038 mensen besloten op haar te stemmen, waardoor zij ten koste van iemand anders plaats mag nemen. 

Naast de twee raadsleden van D66 mogen ook strafrechtadvocaat Sidney Smeets (nummer 18) en Lisa van Ginneken (nummer 22) voor de partij naar Den Haag afreizen. 

D66

Eerste transgender

Voor het eerst in de geschiedenis is er een transgender gekozen tijdens de verkiezingen, dat is Lisa van Ginneken. "Toen het kwartje viel bij mij dacht ik: 'Het is gelukt, wat mooi'. Het duurde een paar minuten voordat ik realiseerde hoe groot de impact was voor transgendermensen", vertelt Van Ginneken.

Volgende week woensdag wordt zij officieel geïnstalleerd voor haar nieuwe baan, dat het op die dag gebeurt vindt Van Ginneken extra mooi: "Dat is toevallig op dezelfde dag als de Dag van Transgender-zichtbaarheid. Hoe mooi dat ik op die dag geïnstalleerd word."

Van Ginneken gaat zich in de Kamer sterk maken voor de rechten van transgenders en intersekse personen, maar dat is niet het enige waar ze voor staat: "Ik ga me ook richten op patiënteninvloed op de zorg en een eerlijkere digitale samenleving", wil zij meegeven aan de mensen die op haar gestemd hebben.

"Mijn benoeming als eerste transgender Kamerlid is historisch voor Nederland, maar ook fantastisch voor Amsterdam. Het is toch maar weer Amsterdam dat het eerste transgender Kamerlid huisvest. Ik ben verknocht aan Amsterdam, you may quote me on that. Ik ben ooit in Amsterdam gaan wonen voor de liefde. Die is voorbij gegaan, maar de liefde voor de stad is gebleven". 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]