Ga naar Content

Toeterende vrachtwagenchauffeurs staken bij distributiecentrum Albert Heijn

ZAANDAM - Een luid toeterend protest van zo'n 150 stakende vrachtwagenchauffeurs vandaag bij het distributiecentrum van Albert Heijn. Ze hebben het werk voor 24 uur neergelegd. De chauffeurs eisen een betere cao, met een loonsverhoging van 3,5 procent, betere arbeidsvoorwaarden en een regeling voor ouderen. De actie werd ondersteund door de bonden FNV en CNV.

Chauffeurs staken voor betere cao (In de video wordt gesproken over een loonsverhoging van 3 procent, dit moet 3,5 procent zijn) - NH Nieuws

Volgens FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen moeten de chauffeurs steeds harder werken. "Het meeste onrecht zit erin dat mensen zich een slag in de rondte werken. Vooral de afgelopen tijd." Door de coronacrisis zijn de pakketjes niet aan te slepen, moeten supermarkten continu worden bevoorraad en het afval worden afgevoerd.

Hugo uit Den Haag is chauffeur bij Albert Heijn. Hij maakt dagen van 10 tot 15 uren. "Je zag het volume met de dag stijgen van wat wij wegbrengen. Volle wagens,  loodzware trolleys en  nooit meer een rustig moment. Het was gewoon gekkenwerk."

Loonsverhoging

Hugo en zijn collega's vinden dat ze een loonsverhoging van 3,5 procent meer dan verdiend hebben. Zeker omdat de supermarkten en de bezorgdiensten sinds de pandemie meer geld binnenkrijgen. De werkgevers gaan alleen niet verder dan twee procent. 

Het is voor de chauffeurs hun eerste staking. Hugo: "Ik hoop dat het hierbij blijft, want we zijn liever aan het werk. Maar als het moet om een goeie cao te krijgen dan gaan we gewoon door."

Op 12 april staat in Utrecht een landelijk actie gepland.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]