Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Morgen is het zover: sluizenroute (over de nieuwe zeesluis) gaat weer open

28 maart 2021, 17.30 uur · Aangepast 28 maart 2021, 18.02 uur · Door Fred Segaar & Ruth Oei

IJMUIDEN - Het heeft drie jaar geduurd, maar morgenochtend om 6.00 uur kunnen de eerste fietsers en voetgangers weer via de sluisroute (en de nieuwe zeesluis) naar de overkant. Hoewel de meesten blij zijn dat de zogenoemde sluizenroute eindelijk weer open is, blijft het een tegenvaller dat deze voorlopig gesloten zal blijven voor auto’s.

Met de opening is het ook voor het eerst mogelijk om over de nieuwe zeesluis te rijden én deze van dichtbij te bekijken. De weg over de sluizen is de enige vaste verbinding over het Noordzeekanaal. Auto's mogen niet over de weg totdat alle werkzaamheden zijn afgerond. 

In april 2018 ging de sluisroute dicht, als gevolg van werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis. In eerste instantie beloofde Rijkswaterstraat dat de route in april 2019 weer open zou gaan, maar dat bleek niet haalbaar. De opening werd vervolgens keer op keer uitgesteld. 

'Eindelijk'

"Eindelijk", zei Johan Zwakman van het wijkplatform IJmuiden-Noord eerder al tegen NH Nieuws. "Voor mensen uit Oud-IJmuiden en Zeewijk die aan de andere kant van het kanaal werken, is dit een veel kortere route dan met de pont."  

Zwakman hoopt dat de sluisroute nu ook snel wordt opengesteld voor autoverkeer. "Dat zou mooi zijn, maar ik vrees dat het nog wel even duurt. Ik hoor zelfs zeggen dat we blij mogen zijn als we er in 2024 weer met de auto overheen mogen."

De tweede pont die was ingezet ten tijde van de sluiting, blijft ook dit jaar nog varen op kosten van Rijkswaterstraat. Dit ter compensatie dat auto’s nog geen gebruik kunnen maken van de sluisroute, zo zei de woordvoerder van Rijkswaterstaat eerder tegen NH Nieuws. Deze pont, die bijna 90 jaar oud is, valt echter door mankementen zeer regelmatig uit. Er komt een nieuwe pont, maar die wordt pas tegen het einde van het jaar verwacht.

De heropening van de sluizenroute zal zonder officiële opening of in bijzijn van een afgevaardigde van de gemeente Velsen plaatsvinden. Ook vanuit Rijkswaterstaat zelf wordt er voor de heropening verder niets georganiseerd. "We stellen de route open om zes uur ‘s ochtends, maar zullen er verder via sociale media aandacht aan besteden", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Quote

"Fietsers en wandelaars moeten wel rekening houden met mogelijk oponthoud"

Pieter Zoon, woordvoerder rijkswaterstaat

De Fietsersbond Velsen zal wel aanwezig zijn, zo laat woordvoerder Han van Spanje weten, maar ook leden uit de andere regio's komen naar Velsen. Rond lunchtijd zullen ze zich verzamelen aan de zuidkant van de sluis, voorzien van spandoeken om de heropening te vieren.

"Het sluizencomplex is de schakel in één van de lange fietsroutes in onze regio, die van Uitgeest naar Heemstede loopt", legt Van Spanje uit. "Het feit dat we nu eindelijk weer gebruik kunnen maken van de sluizenroute, is voor zowel wandelaars als recreatieve fietsers goed nieuws."

Tekst gaat door onder de foto

Kaart van de route over het sluizencomplex - Rijkswaterstaat

"Wel moeten fietsers en wandelaars rekening houden met mogelijke oponthoud op de route door onder andere werkzaamheden aan de bruggen en de inzet van tijdelijke pompen", waarschuwt Pieter Zoon van Rijkswaterstaat. "Als je op tijd aan de andere kant van het kanaal moet zijn, raden we aan om de pont te nemen."

Ondertussen gaat de bouw van de grootste zeesluis van IJmuiden gestaag door. Vorige week werd de tweede deur van de sluis en de reservedeur op hun plaats gezet. De eerste deur werd afgelopen september al geplaatst. Zeesluis IJmuiden, zoals deze sluis zal gaan heten, zal vermoedelijk begin 2022 klaar zijn.

Afgelopen week was NH Nieuws aanwezig bij de plaatsing van de tweede deur en de reservedeur bij Zeesluis IJmuiden. Bekijk hieronder de video.

Deuren voor sluis - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]